Andrei Năstase a devenit în ultimele zile cam cel mai tăguit personaj de pa Facebook. Ceva s-a întâmplat la Piața Centrală, e nevoie de stații de troleibuz pe Muncești, niște buticuri au fost construite pe locuri de parcare amenajate, pe Ștefan cel Mare asfaltul nou turnat deja este deteriorat pe benzile pe care circulă troleibuzele, o companie de construcții mai ridică un bloc pe un loc de joacă pentru copii.

Victoria lui Năstase în scrutinul de la Chișinău a adus multă speranță și bucurie în rândurile alegătorilor de dreapta. Va reprezenta cu siguranță o gură de oxigen în vederea parlamentarelor din toamnă și va mobiliza în jurul său și al Maiei Sandu mult mai bine dreapta noastră atât de răsfirată. Dar pentru el, personal, funcția de primar va aduce, la fel de sigur, bătăi de cap chiar mai mari decât a avut până acum.

Calvarul lui Andrei Năstase: Primele două episoade

În ultimii trei ani, Andrei Năstase a fost, de departe, cel mai linșat personaj din politica moldovenească. Și dacă atâta timp cât a fost lider al protestelor a avut parte doar de un „preludiu”, atunci odată cu intrarea în campania pentru prezidențiale viața liderului Platformei DA a devenit un adevărat calvar. Propaganda lui Plahotniuc a arătat atunci, pentru prima dată, cu adevărat, de ce este în stare, iar mizeriile au curs gârlă. Denigrarea masivă, coroborată cu sondajele mincinoase (pot să le zic mincinoase fără nicio ezitare după ce am văzut ce s-a întâmplat în campania pentru Chișinău) l-au făcut atunci să se retragă, unindu-și forțele cu Maia Sandu.

Acest gest l-a afectat serios atât pe el cât și pe Platforma DA, care au intrat într-un con de umbră după prezidențiale. Chiar și așa, Năstase a dat în continuare dovadă de o combativitate extraordinară, fiind inima protestelor din 2017 împotriva sistemului de vot mixt.

A urmat gestul său din martie 2018, atât de criticat de propagandiștii trustului, dar care dacă nu era făcut, mă tem că astăzi avea să ne lamentăm după un nou scrutin pierdut. Anume hotărârea cu care a anunțat că va candida pentru funcția de primar, trecând peste interminabilele negocieri și discuții de genul celor din prezidențiale, a făcut până la urmă ca nucleul dreptei să se coaguleze în jurul său și să aducă un succes care la un moment dat părea imposibil.

Iar asta în condițiile în care Andrei Năstase a trăit cel de-al doilea episod din calvarul la care a fost supus de tirurile venite dinspre Plahotniuc. Nivelul mizeriei la care au ajuns propagandiștii lui Plahotniuc în campania electorală pentru Chișinău a întrecut orice imaginație, iar manipularea prin fake news și sondajele trucate păreau la un moment dat că îl vor doborî.

Episodul III – adevărata piatră de încercare

Până la urmă chișinăuienii au dat dovadă de mult mai multă inteligență decât cea cu care au fost creditați de către Plahotniuc și consilierii săi, reușind să răstoarne toate așteptările oligarhului. Asta însă nu înseamnă că viața lui Andrei Năstase va deveni cumva mai ușoară. Ba din contra, odată ajuns în funcție, noul primar va sta cu sabia lui Damocles deasupra capului fără încetare.

Deja presa binomului a activat planul B, inoculând ideea că Năstase este un tip incompetent, care nu va reuși absolut nimic cât va fi în funcție. În ultimele săptămâni la primărie au avut loc o serie de schimbări, fiind promovați în funcții cheie doar oameni ai PD-ului.

Orice inițiativă venită din partea primarului se va ciocni de un consiliu municipal ostil, controlat de socialiști și de ce a reușit Plahotniuc să adune din celelalte fracțiuni.

Dacă gunoiul nu va mai fi evacuat în plină vară, mirosul de la stația de epurare va deveni și mai insuportabil sau țevile de la Apă Canal se vor sparge mai des decât până acum, să nu vă mire. Scenariul l-am mai văzut la Bălți în perioada în care Plahotniuc era în plin război cu Usatîi.

Iar la toate astea se mai adaugă și așteptările uriașe pe care le au nu doar locuitorii capitalei, dar și o întreagă Moldova, de la Andrei Năstase. Așteptări la care, în actualele condiții, nu va fi deloc ușor să te ridici.

Plahotniuc a suferit un eșec usturător în capitală, care i-a zdruncinat serios caracatița mafiotă. Dar până acum s-a demonstrat că acest individ este cel mai periculos tocmai când se află în agonie.

Cred că de luni, 4 iunie, a început cea mai dificilă perioadă din cariera politică a lui Andrei Năstase. De cum va gestiona următoarele luni la Primărie depinde soarta alegerilor din toamnă și implicit viitorul acestui stat. Lupta va fi grea și total inegală. Iar mafia va fi neîndurătoare cu el jucându-și probabil ultima carte.

Alex Cozer