Zeci de chișinăuieni au răspuns sâmbătă seara apelului primarului ales al Capitalei, Andrei Năstase, și au ieșit în stradă la un protest spontan, organizat împotriva acțiunilor de demolare a Cinematografului Gaudeamus. Năstase susţine că lucrările de demolare au loc cu încălcarea legislaţiei, iar în spatele acestei acțiuni ar sta liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.

Proaspătul primar ales s-a arătat indignat că lucrările de demolare a edificiului se desfăşoară sâmbătă, sugerând că, la moment în oraș sunt efectuate mai mute acțiuni ilegale, astfel s-ar încerca și tergiversarea validării mandatului primit la 3 iunie curent.

Mai mult, Năstase bănuiește că și viceprimarul Nistor Grozavu ar fi implicat în schema de demolare a edificiului, în condițiile în care lucrările de demolare au început sâmbătă, duminică, însă, fiind planificată o întâlnire dintre cei doi pe acest subiect.

„Am vorbit cu Grozavu care mi-a promis că ne întâlnim duminică dimineața la ora 9.00. Iată ce se întâmplă după ce am vorbit. Este un complot al mafiei imobiliare împreună cu autoritățile, cu consilierii”, a declarat Andrei Năstase.

Protestul spontan a durat până în jurul orei 22:00, când Năstase a îndemnat oamenii să plece pe la casele lor, solicitându-le să fie cu ochii pe Gaudeamus.

Anterior, Direcția relații publice a Primăriei Chișinău a publicat un comunicat de presă prin care anunța că lucrările de demolare a imobilului cu suprafaţa de 1007,5 metri pătraţi se execută autorizat, conform autorizaţiei de desfiinţare din 22 martie curent. Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004.

Iniţial, la solicitarea agentului economic, Primăria municipiului Chişinău a emis autorizaţie de desfiinţare a construcţiei încă la data de 19 august 2016, act administrativ care a fost contestat în judecată de către reprezentanţi ai societăţii civile. La data de 20 seprembrie, instanţa de judecată a respins cererea de chemare în judecată, stabilind că autorizaţia de desfiinţare a fost eliberată în mod legal.

Ulterior, la 27 februarie 2018, Primăria municipiului Chişinău a eliberat Certificat de Urbanism pentru elaborarea Planului urbanistic zonal pentru terenul din str. Vasile Alecsandri, 4, pentru amplasarea unui complex rezidenţial şi operarea de modificări în regulamentul local de urbanism şi atribuirea codului de reglementare urbanistică de tipul „R” (rezidenţială).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here