Turcia și Azerbaijanul au inaugurat gazoductul TANAP, care av aduce gazul azer în țările europene. Proiectul a primit susținere politică din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.

Gazoductul Trans-Anatolian, care a costat 7,2 miliarde de euro, face parte din coridorul de gaz sudic, care are scopul de a transforma Turcia într-un port de energie și de a diversifica rezervele de gaz natural ale Europei, pentru a deveni mai independentă față de Federația Rusă.

„Țara noastră este acum cu un pas mai aproape de a deveni un port regional de energie, mulțumită proiectului TANAP”, a spus președintele turc Recep Tayyip Erdogan la evenimentul care a avut loc în orașul Eskisehir din centrul Turciei, marți, potrivit Deutsche Welle.

Erdogan a numit proiectul „Drumul de mătase al energiei”.

Conducta de gaz cu lungimea de 1,850 kilometri este conectată la Gazoductul Caucazul de Sud, care pompează gaz Turciei din câmpia Shah Deniz 2 din Azerbaijan, din Marea Caspică, trecând prin Georgia.

O altă secțiunea a proiectului, Conducta Trans-Adriatică va aduce gaz din Turcia prin Grecia și Abania în Italia, începând cu 2020.

Coridorul de gaz sudic, cu lungimea de 3 500 de km, va livra 6 miliarde de metri cubi de gaz, anual, în Turcia, și 10 miliarde de metri cubi în Europa.