O eventuală unire a Republicii Moldova cu România ar putea duce la un război civil, spune speakerul Andrian Candu, vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc. Totuși, acesta declară că nu există „nicio amenințară” ca aceasta să se întâmple.

Candu, care are pașaport românesc încă din 1994, spune că nu este unionist, însă, apreciază că din cei aproximativ 700 de mii de moldoveni, deținători de acte românești, majoritatea simt românește datorită istoriei, iar o altă parte a primit pașaport românesc pentru a călători sau a lucra în Uniunea Europeană. În același timp acesta nu vede o amenințare din partea partidelor unioniste, care s-ar bucura de aproximativ „3-4%” din sprijinul cetățenilor.

Întrebat dacă partidele unioniste, cum ar fi PUN al lui Anatol Șalaru prezintă o amenința la adresa securității naționale, speakerul a punctat că amenințarea nu poate veni din partea României, ci din partea Rusiei.

„Amenințarea nu poate veni din partea România sau a Uniunii Europene. Avem o amenințare – în partea de est, și nu vorbesc din Ucraina, ci din Rusia. Noi ne îndreptăm spre integrarea europeană, iar aceasta înseamnă integrarea proceselor – sistemul bancar, educația, relațiile sociale, transportul și așa mai departe. Indirect aceasta este unire cu România și cu Uniunea Europeană”, a declarat Candu într-un interviu pentru portalul ucrainean censor.net.ua.

În acelaști timp, Candu admite că în cazul unirii Republicii Moldova și România s-ar putea isca un război civil, iar țara noastră „se va prăbuși”.

„Nu mă consider unionist. Unionismul sub forma pe care Șalaru o dorește înseamnă moartea Republicii Moldova. Țara noastră este multinațională. Avem, de exemplu, Gagauzia în sud și Transnistria în nord. Trebuie să fim foarte, foarte, foarte atenți. Efectul cel mai rău al unei eventuale uniri înseamnă război civil. Chiar și în Constituție este scris că, atunci când se iau decizii cu privire la aderarea Republicii Moldova, să zicem, la România, găgăuzii au dreptul la autodeterminare, iar asta înseamnă prăbușirea Republicii Moldova”, spune Andrian Candu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here