Antilopele din Asia Centrală – numite și saiga – sunt una dintre puținele specii de animale care au supraviețuit Erei Glaciare.

Odată, antilopele saiga viețuiau pe un teritoriu mare, care se întindea din Siberia până în Europa de Vest.

Astăzi, antilopele saiga se află pe lista animalelor pe cale de dispariție, și pot fi găsite doar în unele regiuni din Kazahstan, Rusia și Mongolia, relatează BBC.

Datorită vânării intensive din anii 1990, antilopele saiga au ajuns de la o populație de 1,5 milioane la doar 20 000 de exemplare, într-un singur deceniu.

Eforturile de conservare, depuse de specialiști, au ajutat la creșterea mică a numărului de saiga, dar, în 2015 au avut loc decesuri în masă a antilopelor, cauzate de o bacterie, în Kazahstan. Epidemia a dus la dispariția a 65% din populația globală a speciei.

Epidemiile sunt una dintre cauzele importante ale decesului în masă a speciei. Totuși, pentru ca saiga să supraviețuiască, trebuie să se facă mai multe eforturi în oprirea braconajului – antilopele sunt vânate pentru coarnele lor.

Antilopele saiga nasc, în primul an de reproducere, un pui, iar în următorii ani, gemeni sau chiar tripleți. Anume capacitatea aceasta de reproducere puternică le-a ajutat să treacă de Era Glaciară.

Totuși, acum acestea ar putea dispărea complet. Este uimitor faptul că o specie care a supraviețuit uneia dintre cele mai aspre perioade din istoria Terrei se află acum pe cale de dispariție în mare parte din cauza factorului uman.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here