Portugalia şi Spania ar putea fi protagonistele unui episod inedit, în grupa B a Mondialului din Rusia. Cele două ar putea să afle pe cine întâlnesc în optimi după ce se va „da cu banul”.

Atât naţionala lui Ronaldo, cât şi cea a lui Iniesta au învins astăzi cu 1-0, în disputele cu Maroc, respectiv Iran. Presupunând că cele două naţionale vor învinge la acelaşi scor şi în ultima rundă, vom asista la o egalitate perfectă din punct de vedere al punctelor acumulate (7), dar şi al golaverajului (acum fiecare are 4-3 la acest capitol).

Conform FIFA, în acest caz, pentru departajarea a două formaţii se aplică criteriul fair-play. Interesant e faptul că şi la acest punct situaţia e foarte echilibrată. În acest moment, „Furia Roja”e avantajată. Portugalia a primit două cartonaşe galbene, în timp ce Spania a fost sancţionată cu un singur caronaş. În aceste condiţii, dacă ecartul se menţine, echipa lui Hierro ar merge mai departe din postura de lider, fiind mai „cuminte”.

Dar, în cazul în care ambele formaţii înving în ultima rundă cu acelaşi scor, iar Spania primeşte un cartonaş galben în plus faţă de Diego Costa&Co, vom avea o egalitate perfectă şi la acest capitol, scrie Digisport.

FIFA prevede în acest caz (în măsura în care nu sunt cartonaşe roşii, care ar reprezenta următorul criteriu) să se facă o tragere la sorţi. Cu alte cuvinte, este vorba de cele două faţete ale unei monede: atât Spania, cât şi Portugalia ar urma să aibă 50% şanse să fie declarate de un calculator drept locul 1 în grupa B.

Prima poziţie este, în teorie, mult mai avantajoasă, în condiţiile în care urmează să dea piept cu locul doi din grupa A. Totuşi, având în vedere că în acea grupă primele două formaţii se ştiu deja – Rusia şi Uruguay (meciul direct va stabili ordinea între acestea, ţara gazdă având nevoie de un egal pentru a termina în frunte) – probabil că o eventuală tragere la sorţi pentru şefia grupei B nu va fi un capăt de ţară pentru niciuna dintre naţionale. Asta pentru că Rusia şi Uruguay par a avea valori sensibil egale şi puţini pot spune cu exactitate care adversar e mai abordabil.

De altfel și rușii și uruguayenii sunt în aceeași situație, pentru că dacă criteriile enunțate mai sus se îndeplinesc, ei tot așa își vor afla adversarii.

De menţionat că, pe hârtie, Spania mai are un avantaj, în condiţiile în care va juca împotriva unei echipe a Marocului fără nicio miză, aceasta fiind deja eliminată. De partea cealaltă, Iranul speră să învingă Portugalia să obţină o calificare istorică între cele mai bune 16 formaţii din lume.

De notat şi faptul că ultimele două meciuri din grupe vor avea loc de la aceeaşi oră, în aceeaşi zi, astfel că nicio echipă nu va şti dinainte ce rezultat are nevoie, respectiv câte galbene îşi permite.

Clasament grupa B

S-a mai întâmplat

Posibilitatea ca un calculator să stabilească ordinea într-o grupă la Mondial ne aduce aminte de un episod petrecut în 1990 şi care ne-a vizat în mod indirect.

Concret, atunci Anglia a câştigat o grupă din care au mai făcut parte Irlanda şi Olanda. Acestea două au terminat cu trei puncte grupa şi cu un golaveraj identic (2-2). La acea ediţie, şi cele mai bune patru locuri trei au mers mai departe, astfel că niciuna dintre echipe nu şi-a făcut bagajele.

Totuşi, s-a tras la sorţi ordinea din grupă şi, în conformitate cu asta, s-a stabilit programul optimilor. Irlanda a câştigat tragerea la sorţi şi a întâlnit în optimi România, pe care a eliminat-o la penalty-uri. De partea cealaltă, „portocala mecanică”, cea care a pierdut tragerea la sorţi, a dat peste Germania, viitoarea campioană mondială.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here