Carina Țurcan, suspectată de autoritățile ruse de spionaj în favoarea României, a renunțat la cetățenia Republicii Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat de ex-președintele moldovean, Nicolae Timofti la 21 iunie 2016. Este vorba de decretul Nr.2149-VII.

Potrivit presei ruse, Ţurcan ar fi fost monitorizată de mult timp de FSB, înainte să fie reţinută pe 15 iunie 2018 în baza art. 276 din Codul penal al Rusiei, care se referă la spionaj, în sensul de trădare naţională. În conformitate cu legislația rusă, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, pe când în cazul cetăţenilor ruşi acuzaţia devine „trădare naţională” sau „a statului”. Mai exact, ea este acuzată că ar fi divulgat informaţii ce constituiau „secret de stat” serviciilor secrete din mai multe țări, inclusiv României, Carina Țurcan având și cetățenie română. Mai exact, ei i se incrimnează colaborarea cu oameni de afaceri, care ar avea legătură cu serviciile de spionaj din România, scrie „Kommersant”.

Ţurcan era șefa Departamentului comercial din cadrul gigantului energetic rus „Inter RAO”, ocupându-se cu importurile şi exporturile de energie din state precum China, Finlanda, Polonia și ţările baltice. Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a Consiliului de Administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând o perioadă divizia geografică Moldova-Ucraina-România.

MAE al României a solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti detalii suplimentare şi clarificări cu privire la informaţiile vizând cazul Carinei Ţurcan. „Din datele obţinute la acest moment, persoana vizată deţine şi cetăţenie română. MAE îndeamnă la abordarea cu precauţie a subiectului”, se arată într-un comunicat al MAE român.

Miercuri, 20 iunie, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, în Parlamentul României, că persoana reținută pentru spionaj de către autoritățile ruse ar avea și cetățenie moldovenească: „Este vorba într-adevăr de o cetăţeancă cu mai multe paşapoarte, mai multe cetăţenii, are şi cetăţenie rusă, şi moldovenească, şi română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiţi să îi oferim asistenţă consulară în cazul în care se va confirma oficial această reţinere a respectivei doamne. Singurul lucru pe care putem să îl facem şi o să îl facem este să îi oferim asistenţă consulară pentru a ne asigura că drepturile îi sunt respectate în condiţiile legislative din Federaţia Rusă”, spunea ministrul în Parlament.

Carina Ţurcan este originară din Republica Moldova și riscă până la 20 de ani în închisoare dacă va fi găsită vinovată. Măsura arestării preventive a fost luată de Tribunalul din Lefortovo în urma cererii procurorilor. Ţurcan va sta în arest preventiv până pe 13 august.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here