Votul cetățenilor acordat la 3 iunie, în cadrul turului II al alegerilor din Chișinău, trebuie respectat, se arată într-o reacție comună a Comisiilor europene Pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și cea pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii la decizia Judecătoriei Centru, de a invalida rezultatele scrutinului.

„Având în vedere decizia de ieri a Judecătoriei municipiului Chișinău de a nu valida alegerea lui Andrei Năstase în funcția de primar al capitalei, este esențial ca procedurile de recurs să fie desfășurate în mod echitabil și complet transparent. Dl. Năstase a fost ales în cadrul scrutinului din 3 iunie având sprijinul popular al electoratului de la Chișinău, iar alegerile au fost recunoscute și de observatori. Este extrem de important ca voința alegătorilor să fie respectată”, se arată în declarația comună a celor două comisii.

În continuare, în document se precizează că „Uniunea Europeană așteaptă ca Republica Moldova să garanteze funcționarea mecanismelor democratice, în conformitate cu standardele și angajamentele internaționale din cadrul Acordului de asociere UE-Moldova, inclusiv în ceea ce privește alegerile”.

UE a expus aceste puncte de vedere în cadrul subcomitetului UE-Moldova pentru libertate, securitate și justiție, care a avut loc pe 20 iunie, la Bruxelles.

Anularea alegerilor anticipate de la Chișinău de către magistrații Judecătoriei Centru va fi dezbătută, joi, în cadrul Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European.

De menționat că, după două săptămâni de când Andrei Năstase a fost ales primar al Chișinăului cu circa 52% din voturi, Judecătoria Chișinău a decis marți noaptea că „nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi”. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr a contestat, miercuri, decizia la Curtea de Apel, iar ieri seară au avut loc proteste în capitală față de această decizie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here