Agenţia Proprietăţii Publice, în numele Guvernului Republicii Moldova, a semnat precontractul de achiziţionare de către consorţiul internaţional de investitori – BERD, Invalda INVL, Horizon Capital – a pachetului de acţiuni în mărime de 41,09% din capitalul social al Moldova Agroindbank.

Directorul APP, Vladimir Baldovici, a spus că Agenția are ca sarcină asigurarea transparenței tranzacției. „Expunerea la vânzare a acestor acțiuni va fi în cadrul legal, în condiții egale pentru toți solicitanții de a participa la licitație. Vă asigur că vom asigura transparența maximă a acestei tranzacții”, a reiterat directorul APP .

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, a afirmat că semnarea acestui document este un semnal pozitiv și pentru alți potențiali investitori și va asigura securitatea stabilității financiare a statului.

„Odată cu venirea noilor investitori, așteptăm să crească calitatea guvernanței corporative în această bancă, să fie efectuate investiții în tehnologii noi, banca să devină și mai performantă. Așteptăm ca noii investitori să vină cu produse și servicii noi, calitative și atractive pentru cetățenii Republicii Moldova”, a punctat Ion Sturzu.

Consorțiul internațional de investitori este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital – gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL – societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar. Consorțiul intenționează să realizeze achiziția preconizată printr-o societate de investiție special creată în acest scop – HEIM PARTNERS Ltd., înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.

Pachetul de acțiuni nou emise ale MAIB vor fi procurate si apoi expuse la vânzare pe piața reglementată, de către Agenția Proprietății Publice. La licitația cu strigare vor putea participa atât Consorțiul internațional de investitori, care a semnat astăzi antecontractul, cât și alți potențiali cumpărători, care au obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •