CEC declară nule alegerile din Chișinău. Primăria rămâne pe mâna edilului interimar

Autor: , in Actualitate / Politic / 29 iunie, 2018, 14:24

Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat alegerile locale noi din Chișinău nule, după decizia instanței de judecată. Decizia a fost anunțată în cadrul ședinței de astăzi, unde s-a decis, totodată, că în municipiu nu va fi organizat alt scrutin.

„Și mie mi-a luat mai multe zile pentru a înțelege motivarea invalidării exercițiului electoral atât a turului I, cât și II. Nu am posibilitate legală de a comenta și a da aprecieri decizie instanței de judecată. După ce ne vom încheia mandatul CEC, ne vom da cu părerea vizavi de deciziile instanțelor de judecată”, a comentat șefa CEC, Alina Rusu.

Înainte de a declara alegerile nule, membrul CEC Sergiu Gurduza a cerut amânarea deciziei și transmiterea către instanța de judecată a unei cereri prin care se solicită explicații pe marginea invalidării turului I al scrutinului.

„De ce a fost invalidat și turul I. De ce acest exercițiu se închide aici. Trebuie să ne adresăm instanței pentru a ne explica de ce a fost invalidat și turul I. Instanța trebuie să ne explice și cum să procedăm mai departe. Cer amânarea ședinței pentru a solicita instanței să explice de ce a invalidat și turul I al scrutinului”, a cerut Gurduza.

„Suntem într-o situație delicată. Hotărârea este ca o piară aruncată în baltă. Avem reacții negative și de la partenerilor externi. (…) Avem o decizie pe care nu o înțelegem nici noi, nici partenerii externi. Filip i-a cerul ministrului Justiției să facă, până marți, propuneri la cadrul legal. Deci, sunt lacune în lege. Nu văd de ce să decidem astăzi anularea alegerilor. Haideți să facem o cerere către instanță. Dați să mai concretizăm încă o dată voința judecătorului. Câteva zile nu schimbă paradigma. Dacă judecătorul spune că e așa, mergem mai departe. Dacă luam pe umerii noștri finalizarea procesului electoral, nu cred că e bine”, a opinat membrul CEC Vladimir Șarban.

De partea cealaltă Iurie Cecan a opinat că CEC trebuie să declare nule alegerile și că nu trebuie să se implice într-un alt exercițiu pe marginea subiectului.

Supusă la vor, propunerea lui Gurduza nu a fost susținută de membrii CEC, Alina Rusu și Iurie Cecan votând împotriva, în timp ce alți 3 membri CEC s-au abținut de la vot.

După o oră și jumătate de dezbateri, scrutinul a fost declarat nul, cu votul a 5 membri CEC – Alina Rusu, Iurie Cecan, Rodica Ciubotaru, Veaceslav Agrigoroae și Andrei Volentir. Împotrivă au votat Sergiu Gurduza și Vladimir Șarban.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X