Deutsche Welle: Va fi în Moldova un nou euromaidan?

Autor: , in Actualitate / Politic / 29 iunie, 2018, 15:22

Va fi la Chișinău un nou euromaidan? Asta se întreabă publicația germană Deutsche Welle în articolul în care discută despre invalidarea mandatului primarului ales Andrei Năstase și protestele masive din ultimele săptămâni, care au venit ca urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție.

Vorbind despre alianța puterilor pro-europene, formată din partidele politicienilor de opoziție – Andrei Năstase și partidul său Platforma Demnitate și Adevăr, și Maia Sandu, cu al său Partid Acțiune și Solidaritate – Deutsche Welle spune că scopul principal al coaliției nu este lupta pentru puterea din Republica Moldova. Protestul se îndreaptă, mai degrabă, împotriva sistemului format din oligarhi, politicieni corupți și justiția controlată.

Potrivit agenției de presă germane, Andrei Năstase avertizează cu privire la o situație asemănătoare cu Scenariul Ianukovici din Ucraina, de acum cinci ani: „Acesta ar putea fi implementat intenționat de Plahotniuc, un lucru care ar fi inacceptabil pentru democrație și cetățeni”, susține Năstase.

„Scopul nostru este să eliberăm țara de sub această dominație și să readucem democrația și normalitatea”, a explicat liderul Platformei DA.

Deutsche Welle amintește și despre reacția Uniunii Europene față de criza actuală de la Chișinău. Articolul amintește despre comunicatul Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Federica Mogherini și al Comisarului Johannes Hahn, care spune că „UE așteaptă, de la toate entitățile responsabile de situația creată, respectarea rezultatelor alegerilor, care au fost recunoscute de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor”.

Publicația vorbește, pe final, despre protestul care se va desfășura pe 1 iulie. Se așteaptă ca și moldovenii din alte orașe să participe la manifestație.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X