Polița de asigurare pe suport hârtie va dispărea

Autor: , in Social / 29 iunie, 2018, 12:57

Persoanele asigurate nu vor mai fi obligate să prezinte polița pe suport de hârtie pentru a beneficia de servicii medicale sau de medicamente compensate. În acest sens, noțiunea de „Poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală” va fi substituită cu noţiunea de „Statut de persoană asigurată”, potrivit modificărilor aprobate astăzi de Executiv la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală.

Prin urmare, va fi simplificată și procedura de activare a polițelor. Cetățenii asigurați de stat, dar și agenții economici nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la sediul Agenției teritoriale a CNAM pentru a ridica polițele pe suport de hârtie. Ținerea evidenței persoanelor asigurate de stat se va efectua prin intermediul canalelor electronice de raportare, unde vor fi colectate informațiile necesare de la angajatori şi instituţiile abilitate. Astfel, va fi facilitat procesului de încadrare a populaţiei în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De asemenea, excluderea obligativității deținerii poliței de asigurare pe suport de hârtie va facilita digitalizarea serviciilor publice, în special în contextul implementării sistemului guvernamental de plăți electronice și va avea un impact pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova care se află peste hotarele țării și achită prima de asigurare în sumă fixă.

În același timp, documentul prevede posibilitatea pierderii statutului de persoană asigurată pentru angajații în interesul cărora, mai mult de un an consecutiv, nu au fost achitate primele de asigurare, în formă de contribuţie procentuală la salariu. Această prevedere se va reflecta și asupra unităţilor lichidate, care de fapt nu prezintă informaţia privind persoanele asigurate angajate care au fost concediate. Diminuarea cazurilor respective va garanta respectarea egalităţii în sistemul asigurărilor medicale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X