Cine este cancelarul austriac Sebastian Kurz, „rock-starul” de 31 de ani care preia azi președinția UE

Autor: , in Externe / 30 iunie, 2018, 14:51

Cancelarul austric Sebastian Kurz – catalogat de un diplomat american drept un „rock star”, curtat de criticii cancelarului german Angela Merkel – aflat la putere de abia şase luni, nu spera mai mult, în momentul în care ţara sa preia preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), scrie news.ro, care citează AFP.

Înăsprirea perceptibilă a tonului guvernelor europene pe tema solicitanţilor de azil – o problemă care sfâşie UE – reprezintă o adevărată mană pentru acest foarte tânăr lider conservator (31 de ani) aliat cu extrema dreaptă (FPÖ) din decembrie.

Austria îşi începe duminică semestrul la preşedinţia europeană cu acest subiect pe fundal, pe care Sebastian Kurz îl joacă pe degete şi pe care a anunţat că îl transformă în prioritatea mandatului său la şefia Celor 28.

Cancelarul se laudă că este unul dintre principalii artizani ai închiderii ”rutei prin Blacani”, în 2016, pe când era ministru de Externe. El şi-a construit ascensiunea şi şi-a cimentat alianţa cu FPÖ în baza promisiunii unei politici a migraţiei fără concesii.

Kurz creează disensiuni, însă este ”în ton cu vremea”, declară pentru AFP Patrick Moreau, un cercetător la Centrul Naţional francez de Cercetare Ştiinţifică (CNRS) şi un specialist în Austria.

”Criticile sale cu privire la alegerea Angelei Merkel de a deschide temporar frontierele în 2015 sunt împărtăşite tot mai larg”, la fel ca ”eurofilia (sa) critică”.

Kurz îşi subliniază ataşamentul faţă de UE, cu condiţia ca ea să acorde mai multă suveranitate statelor – o viziune conformă celei a FPÖ şi extremelor drepte europene, care-şi păstrează planurile cu privire la ieşirea din Uniune.

”Ca manager al unei crize a refugiaţilor, ca purtător al speranţelor dreptei sau ca fin tactician, preşedinţia austriacă a UE îi oferă cancelarului posibilitatea de a se afirma”, subliniază ziarul austriac de centru Kurier.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X