UE a deschis o procedură de infringement împotriva Poloniei
Comisia Europeană (CE) a lansat luni o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei, vizând „protejarea independenței Curții Supreme” poloneze după intrarea în vigoare a unei controversate reforme.
La data de 3 iulie, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii Supreme din Polonia ar putea fi nevoiţi să se pensioneze, deoarece noua lege poloneză privind instituția lor prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor de la 70 de ani la 65 de ani.
Potrivit legii, actualii judecători au posibilitatea de a-şi declara dorinţa de a li se prelungi mandatele de către preşedintele Poloniei, ceea ce poate fi făcut pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată.
Comisia apreciază că măsurile subminează principiul independenţei judecătoreşti, printre care inamovibilitatea judecătorilor.
Polonia are la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde, ceea ce înseamnă că procedura lansată luni de Comisia Europeană nu va împiedica intrarea în vigoare a noii legi, prevăzută pentru marţi, 3 iulie.
Procedura de infringement este principalul mijloc pe care îl are la dispoziţie Executivul european pentru a sancţiona state care nu respectă dreptul european.
Procedura urmează etape foarte precise, iar statul vizat va fi deferit Curţii Europene de Justiţie (CEJ), cu sediul la Luxemburg, care are posibilitatea să decidă sancţiuni.
Prima etapă a procedurii constă în transmiterea unei notificări. Comisia Europeană cere unui stat vizat să-i prezinte, într-o perioadă determinată, observaţiile sale asupra unei probleme de aplicare a dreptului Uniunii.
În acest stadiu, obiectivul este conformarea voluntară a statului vizat, care are dreptul de a-şi prezenta observaţiile şi argumentele.
În cazul în care Comisia consideră că aceste observaţii nu sunt suficiente, cea de a doua etapă constă în trimiterea unui aviz motivat (opinie motivată), în care Comisia constată existenţa unei infracţiuni şi cere statului respectiv să pună capăt încălcării, stabilind un termen-limită în acest sens.
Opinia motivată prezintă în mod detaliat motivele care au condus Comisia la convingerea că statul respectiv nu a respectat una dintre obligaţiile care-i revin în conformitate cu Tratatul.
În lipsa unui răspuns la opinia motivată sau dacă acesta este considerat nesatisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea Europeană de Justiţie. Comisia nu are obligaţia să facă acest lucru, însă, în practică, aceasta consideră că un stat care nu dă curs unui aviz motivat şi nu îşi aliniază legislaţia internă la dreptul european trebuie să compară în faţa Curţii.
Procedura poate dura mai mulţi ani.
Comentarii