CSM sare în apărarea judecătoarei care a invalidat alegerile din Chișinău: „Este inadmisibilă orice presiune exterioară”

Autor: , in Actualitate / Politic / 3 iulie, 2018, 13:31

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât astăzi, 3 iulie, „a considera inadmisibilă orice presiune exterioară asupra judecătorilor în exercitarea rolului de garant al drepturilor și libertăților omului”. Acesta este răspunsul CSM la cererea judecătoarei Rodica Berdilo de a-i fi apărată reputația profesională. Hotărârea a fost pronunțată după 15 minute de deliberare.

Magistrata Rodica Berdilo a adresat CSM-ului o cerere prin care solicită organului colegial „să întreprindă măsurile prevăzute de lege” pentru asigurarea independenței și protecției profesionale a întregului sistem judecătoresc. Judecătoarea din prima instanță care a invalidat alegerile locale noi a declarat public că după pronunțarea deciziei i-a fost încălcată onoarea și demnitatea, nu doar personală, dar și a membrilor familiei, conform zdg.md.

Judecătoarea Rodica Berdilo solicită CSM să ia atitudine față de faptul că este denigrată public
În ședința de astăzi a CSM, președintele CSJ, Ion Druță, cel care a făcut parte din completul de judecată de la instanța supremă care a menținut decizia magistratei Berdilo de invalidare a alegerilor, a solicitat abținere de la examinarea subiectului. Cererea de abținere a fost acceptată de ceilalți membri ai Consiliului.

„Dnei invocă că a examinat dosarul în cauză și i s-a încălcat onoarea și demnitatea, nu numai personală, dar și a membrilor familiei, de persoane care au fost în diverse publicații, prin diverse comentarii și dnei consideră că prin faptul dat i s-a încălcat onoarea și demnitatea”, a declarat Victor Micu în ședință, după care membrii au propus să treacă la etapa de deliberare, care are loc cu ușile închise, pentru a discuta „mai în detaliu subiectul”.

După aproximativ 15 minute de deliberare, președintele CSM Victor Micu a citit: „În rezultatul deliberării, plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotătăște a considera inadmisibilă orice presiune exterioară asupra judecătorilor în exercitarea rolului de garant al drepturilor și libertăților omului”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X