Expert român: Invalidarea alegerilor din Chișinău reprezintă un regres de la autoritarism la dictatură

Autor: , in Actualitate / Politic / 3 iulie, 2018, 11:06

Invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase arată că sistemul judecătoresc din Republica Moldov nu funcționează în interesul cetățenilor, ci este, de fapt, un ansamblu de instituții dirijate politic de Partidul Democrat și Vladimir Plahotniuc, ca instrument de luptă împotriva adversarilor politici. De această părere este expertul în spațiul ex-sovietic, afiliat centrului ESG, Ileana Racheru.

Mai mult, experta spune că invalidarea alegerilor din Chișinău reprezintă un regres de la autoritarism la dictatură.

„Decizia a trei instanțe diferite (printre care și Curtea Supremă de Jusiție a Republicii Moldova) ne transmite trei mesaje. Primul și cel mai grav este faptul că aceasta consacră o schimbare crucială și tragică a regimului politic din Republica Moldova, un regres de la autoritarism la dictatură. În cei 27 de ani de la proclamarea independenței, Republica Moldova nu a fost niciodată o democrație, a fost condusă mai mult de regimuri autoritare în care diverși actori politici locali sau din exterior au încercat să influențeze rezultatele alegerilor prin propagandă în mass-media, denigrarea până la cel mai jos nivel a contracandidaților, cumpărarea voturilor alegătorilor. Dar, chiar și în timpul guvernării odioșilor comuniști, nu s-a recurs la invalidarea alegerilor cu ajutorul unei justiții controlate de politicieni mafioți. Toți cei care s-au aflat la putere au considerat că rezultatele alegerilor sunt un fel de linie roșie peste care nu se poate trece pentru a nu se discredita total în percepția UE și a SUA”, declară Ileana Racheru într-un interviu pentru revista22.ro.

„Al doilea mesaj nu face altceva decât să reconfirme faptul că Republica Moldova nu are un sistem de justiție care să funcționeze în interesul cetățenilor. Justiția din Republica Moldova este, de fapt, un ansamblu de instituții dirijate politic de Partidul Democrat și oligarhul Vlad Plahotniuc, ca instrument de luptă împotriva adversarilor politici. În același timp, justiția din Republica Moldova este folosită ca unealtă pentru spălarea banilor mafiei ruse și nu se ocupă de anchetarea a ceea ce opinia publică a numit „jaful secolului“ (furtul a un miliard de dolari din trei bănci moldovenești)”, mai spune experta.

În al treilea rând, declară experta, invalidarea alegerilor confirmă fără tăgadă faptul că Occidentul a mizat în mod greșit pe parteneriatul cu falșii proeuropeni din jurul lui Vlad Plahotniuc, ca premisă pentru asigurarea stabilității politice și a limitării influenței și manevrelor Rusiei în Republica Moldova. „În realitate, aceștia nu au făcut altceva decât să îndepărteze Republica Moldova de standardele democratice europene prin construirea unui regim politic ce copiază modelul din Rusia”.

Și nu în ultimul rând, spune expertul în spațiul ex-sovietic, invalidarea alegerilor ar putea oferi indicii cu privire la coaliția de guvernare care se va crea după alegerile parlamentare din toamnă.

„Până la acest moment, semnalele arătau că PD mizează pe o largă coaliție proeuropeană, creată cu îndelungi tratative după modelul Alianțelor pentru Integrare Europeană, cauționată de la Bruxelles. Dar, pentru că PD a trecut linia roșie a democrației și diverși actori europeni au criticat dur controlul politic asupra justiției, există posibilitatea ca Bruxellesul să nu mai accepte oferta fals proeuropeană a lui Plahontiuc. Într-un astfel de scenariu, PD va crea majoritatea parlamentară cu socialiștii proruși. Doar că Moscova nu are finanțe disponibile pentru a menține Republica Moldova pe linia de plutire, iar banii pot veni doar de la Bruxelles”, spune Ileana Racheru, conform sursei citate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X