Oazu Nantoi//Mărturiile unui veteran – de la euforie volatilă, la întrebări fără răspunsuri

Autor: , in Actualitate / Editorial / 3 iulie, 2018, 09:09 Etichete: , ,

Da, stimate cititor, exact treizeci de ani în urmă, în scuarul de lângă Catedrala centrală, a avut loc primul miting autorizat(Sic!) de CC al PC al RSSM, în frunte cu Semion Grosu. Mitingul era dedicat desfășurării la Moscova (28.06-01.07.1988) a celei de-a XIX-a Conferințe a PCUS . M-a împins și pe mine păcatul să vin și eu (nefiind membru PCUS) la acel prim miting, la care fiecare din noi (în afară de ”băieții” de la ”KGB”, inserați generos printre noi) lupta cu frica din el, și toți laolaltă testam limitele libertății permise de regim.

De atunci multă apă s-a scurs în râul Bîc, mulți bani au fost furați și agonisiți de aleșii noștri, mulți moldoveni au evadat din RM. Și asta în pofida faptului că încă la 23 iunie 1990 ne-am declarat suverani, – stăpâni pe propria soartă. Iar unii din concetățenii noștri , în primăvara-vara anului 1992, chiar au și murit, luptând – pentru ce?

Dar, să revenim în PMAN , unde, la 1 iulie, m-am aflat și eu. Recunosc – m-am lăsat și eu prins de atmosfera din mulțime – multă lume bună, atmosferă neagresivă și, totodată – oameni determinați. Mai multe doamne (bunici – mai exact) au dorit să facă ”Selfi” cu mine. Mai multe pancarte improvizate, cu umor, prin care oamenii luau în derâdere ”tandemul” Plahotniuc-Dodon. Grupul de inițiativă ”OccupyGuguță” simboliza venirea în activitatea civică a generației născute după URSS. Erau și mesaje mai grave –le-am văzut cu toții. Vorbitorii erau aplaudați generos, scandările sunau firesc și categoric, iar Rezoluția finală a fost susținută unanim!

A urmat marșul mulțimii în jurul cartierului în care structura, care s-a auto-intitulat ”PDM”, are un oficiu supersecurizat. Lumea cu greu s-a strecurat prin porțiunea străzii Bulgare, unde, încă din dimineața zilei de 22 iunie, au fost parcate în două rânduri autoturisme. Ca și în dimineața zilei de 22 iunie, am dat cu ochii peste un ”Porsche Cayenne” cu plăcuța de înmatriculare A 088CX din Transnistria. Cine l-a băgat acolo?

Dar, să revenim la impresii – la distanța de un cartier, viata deja deloc nu arăta perturbată de mitingul din PMAN. Campional mondial la fotbal, așa cum este el – cu chinul ruso-spaniol, retransmis grijuliu de TV Moldova1, tot a mai sustras atenția de la ”uzurparea puterii” etc.

Cu alte cuvinte, stimate cititor, sentimentul de euforie, cu care m-am contaminat în PMAN, a început încetinel să se evapoare. În schimb, au început să se cristalizeze niște întrebări, la care pot da un răspuns doar cetățenii Republicii Moldova. De exemplu:
– Ca și înainte de acțiunea de protest din PMAN, puterea de stat în RM rămâne a fi uzurpată?
– Răspunsul: ”DA!”

– Are de gând Plahotniuc să cedeze benevol controlul asupra statului?
– Răspunsul: ”Nu!”

– Liderii mișcării protestatare, înarmați cu Rezoluția adoptată, au plecat la Bruxelles – va ceda oare Plahotniuc controlul asupra statului uzurpat în urma declarațiilor dure din exterior?
– Răspunsul: ”Nu!” Chair dacă vom fi amenințați cu reconstituirea ”cortinei de fier” de-a lungul Prutului.

– Au oprit oare ”Killerii mediatici” ai lui Plahotniuc atacurile murdare și încercările de discreditare a opoziției?
– Răspunsul: ”Nu”- continuă să execute comenzile primite de la aceleași persoane, fiind plătiți din aceleași surse.

– Care este scopul urmărit de Plahotniuc?
– Răspuns: ”A rămas neschimbat – să ajungă, cu orice preț, la ”alegeri libere și corecte”, în condițiile puterii uzurpate și a sistemului electoral mixt, și, după ele, să se prezinte în fața ”partenerilor de dezvoltare” în calitate de putere, legitimizată prin ”alegeri””.

Pentru cei din SUA, în special, este băgată pe gât gogoașa cum că Igor Dodon vrea să aducă în Republica Moldova (prin Ucraina, probabil) ”tancurile lui Putin”. Pe când el, Plahotniuc, și cu Cristina Balan, care, din partenera lui de afaceri a devenit, peste noapte, o ”anti-putinistă” de prăsilă, ripostează eroic!

De, eroilor li se mai iartă niște păcate. Mai ales că un Președinte american – Franklin D. Roosevelt, a mai spus-o despre un dictator mult mai însângerat: „Somoza may be a son of a bitch, but he’s our son of a bitch.”
Mai ales că, companiile de lobby, pentru o nimica toată de ”bacși” nenorociți (așa zic gurile rele de pe malurile Potomacului), îți organizează o sesiune foto fie cu Dracul împielițat în drapelul american, fie cu orice congresman sau senator, pe fundalul aceluași drapel!

Aici ne oprim cu ironizările la adresa americanilor, deoarece ne izbim cu fruntea de întrebarea – ce se cere de la noi să facem în asemenea situație?

Profețiile în RM nu sunt remunerate, dar de mine a fost propus alineatul din Declarația Forumului Civic din 29 ianuarie 2016 cum că ”În cazul neexecutării revendicărilor cetățenești, formulate și structurate în cadrul Forumului Civic, poporul suveran își rezervă dreptul să aplice prevederile din Preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului, și anume dreptul la revoltă asupra tiraniei și a asupririi, inclusiv să-și exercite suveranitatea populară în mod direct”.

Au trecut peste doi ani, revendicările cetățenești, laolaltă cu Constituția și angajamentele din Acordul de Asociere cu UE, sunt sfidate cinic și obraznic, situația doar s-a agravat, diagnoza (”uzurparea puterii”) a devenit și mai evidentă – ce ne facem?

”Exercitarea suveranității populare în mod direct” ar însemna că noi, cetățenii RM, blocăm activitatea structurilor de stat subordonate uzurpătorului; instituim printr-o procedură transparentă niște organe Ad-hoc, care, cu suportul UE, vor asigura ”resetarea” statului, începută cu adoptarea Legii lustrației și desfășurarea unor alegeri libere și corecte. Iar după aceasta să înceapă activitatea migăloasă de creare a unui stat de drept, în conformitate cu criteriul politic de la Copenhaga, adoptat în 1993 și necitit (neînțeles) de noi până-n prezent.

E prea radical! Tu chemi la sânge! – vor exclama unii.

Da, e radical! Dar, spuneți-mi, vă rog, ați văzut ca un chirurg să extirpeze tumoarea canceroasă cu un bisturiu din mămăligă?
Cu toate, între noi, urmașii (autodeclarați) lui Ștefan cel Mare și Sfânt, sisteme de tipul celuia creat de Plahotniuc ar putea să se ruineze și fără sânge – să primești bani și să pupi laba ”pahanului”? – se mai poate. Dar chiar să mori pentru ”pahan”?

Totodată, – calmați-vă, dragilor! Eu nu cred că societatea noastră, din mai multe motive, este capabilă și decisă să procedeze anume așa.
Sigur că putem discuta și alte scenarii, mai ”Soft”. Cum ar fi – Plahotniuc se pocăiește și se călugărește; parlamentarilor din ”coaliția parlamentară” și din PSRM ”li se face rușine” și ei autodemisionează In corpore, dar nu fără a vota în prelalabil o nouă componență a CEC-ului, plus – revenirea la sistemul electoral proporțional, plus tot ce ne trăsnește nouă prin cap – celor din PMAN.

De Dodon nici nu pomenesc – acela urmează să se refugieze în beciul lui de la Sadova și, cât o să-i ajungă ”canserve și jin”, să scrie memorii cum l-a tras pe sfoară pe Putin, fiind, în suflet, un pro-european înnăscut (heterosexual), cu banii furați păstrați în Euro!

Se poate de îndrugat și mai multe! În special, dacă cineva are grijă ca paharul să-ți fie plin, iar doamnele (bunicile) din auditoriul entusiasmat stau la coadă să facă ”Selfi” cu tine.
Scenariul mai realist ar putea arăta mult mai extenuant pentru toți – noi, cetățenii RM, – hărțuim și provocăm erodarea și prăbușirea acestu regim. Și, totodată, să fim pregătiți sub toate aspectele (”Foaia de Parcurs”; echipa capabilă să o implementeze) pentru a prelua dur, eficient și convingător, controlul asupra situației. Dar, pentru realizarea acestui scenariu se cere ca să se înjghebe un grup (”Comitetul Rezistenței Naționale”?), care va fi ”la nivel”, la toate aspectele.

Suntem capabili de așa ceva? – mai vedem.
În caz contrar, spirala degradării va ajunge până la moartea ideii de statalitate a RM, soldatul rus va sta pe malul stâng al Prutului. Și, sub protecția lui, în cazinouri (cel mai prestigios va fi în clădirea ”Președinției”), păzite de cei de la ”Federația K1”, moldovencele frumoase (instruite și școlite știm noi de cine) vor face plăcerea ”oaspeților personali” ( știm noi ale cui).

În 1994, find nițel derutat de rezultatele primelor alegeri parlamentare pe liste de partide, am declarat: ”Dacă vrei să afli ce merită un popor – trebuie să-i oferi libertatea” .
Libertatea de a evada din RM – o avem. În rest – mai vedem.

02 iulie 2018

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X