O nouă filă în războiul pentru averea lui Vlad Filat

Autor: , in Politic / 6 iulie, 2018, 15:36

Compania Ipteh, unul dintre principalele active ale fostului premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani închisoare, şi-a majorat capitalul social cu circa 17,5 milioane de lei. Decizia acţionarilor este contestată de nepotul fostului premier, scrie mold-street.com.

Consiliul Institutului de Proiectări Tehnologice Ipteh SA din Chişinău a aprobat pe 29 iunie 2018, lista subscriitorilor la valorile mobiliare plasate de companie prin emisiunea suplimentară închisă de acţiuni.

Totodată Consiliul companiei „a calificat ca efectuată emisiunea suplimentară închisă de acţiuni, conform Hotărârii Adunării generale ordinare anuale a acţionarilor din 29 mai 2018, prin subscrierea unui număr de 1.749.337 acţiuni, având valoarea totală de 17.493.370 lei, ce constituie 100% din numărul acţiunilor anunţate spre plasare”.

La fel a fost aprobată şi modificarea Statutului Ipteh SA. privind capitalul social, astfel, după majorare, capitalul social al societăţii constituie 30 milioane lei, împărţit în trei milioane de acţiuni ordinare nominative, fiecare în valoare nominală de 10 lei, toate de aceeaşi clasă, cu drept de vot.

Conducerea Ipteh nu precizează însă şi cine din acţionarii societăţii a subscris la această emisie de acţiuni. Conform ultimului raport anual disponibil, 49,63% din acţiunile Ipteh erau deţinute de Kapital Invest Company din Iaşi, România, beneficiar final fiind fostul premier.

O cotă de 35,39% era deţinută de offshorul Worldway Limited, a cărui beneficiar la fel ar fi fost fostul premier, iar 11,72% de Ion Rusu, naşul de cununie a lui Vlad Filat. Restul de 3,26% revenea unor acţionari minoritari. Altfel spus Vlad Filat şi rudele deţineau peste 96% din capital.

După arestul lui Vlad Filat, pe cotele sale a fost pus sechestru, dar în lupta pentru aceste active s-a înscris şi Sanda Diviricean, fost soţie a lui Vlad Filat, care a cerut efectuarea unui noi partajări a averii fostului soţ.

Era vorba de cota de 95,37% din acțiunile SC Kapital Invest Company SA, cu o valoare de cumpărare de 2,14 milioane de euro, de 49,63% din acțiunile Ipteh SA, în valoare de peste 6,2 milioane lei; cota-parte din deţinută de o altă companie de 35,28% din acțiunile Ipteh SA, în valoare de peste 4,4 milioane lei.

Materialul integral poate fi citit aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X