Andrei Popov: „Controlul politic asupra justiției poate șterge în doar două săptămâni ceea ce diplomații au încercat să construiască ani la rând”

Autor: , in Politic / 9 iulie, 2018, 15:07

Derapajele în funcționarea instituțiilor democratice și controlul politic asupra justiției, care a stat la baza anulării alegerilor din Chișinău, pot șterge cu buretele în doar două săptămâni ceea ce toți diplomații moldoveni luați împreună au încercat să construiască ani la rând, spune analistul politic, Andrei Popov.

Reacția lui Popov vine după ce ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a ținut să menționeze în cadrul reuniunii de astăzi că diplomaţia trebuie să menţină viu interesul pentru Republica Moldova

„Citesc bunăoară în comunicatul de presă că Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi le spune ambasadorilor noștri că „diplomația trebuie să mentină viu interesul pentru Republica Moldova, să lucreze pentru a i se recunoaște ireversibil vocația sa europeană”. De acord. Doar că ați văzut și singuri, derapajele în funcționarea instituțiilor democratice, controlul politic asupra justiției care, continui să insist, a stat la baza anulării alegerilor din Chișinău, pot șterge cu buretele în doar două săptămâni ceea ce toți diplomații moldoveni luați împreună au încercat să construiască ani la rând”, spune Popov.

În context, fostul ambasador al Republicii Moldova în Austria, Andrei Popov, susține că în Moldova sunt oameni mai puțin informați care pot crede că anularea alegerilor locale noi din Chișinău a fost o decizie juridică fără nicio ingerință politică, însă, aceste mesaje nu țin și în mediul european.

„Desigur, în Moldova sunt oameni mai puțin informați care pot crede că a fost o decizie juridică fără nicio ingerință politică și că, de fapt, asemenea cazuri au fost și în România, Austria etc. Dar cât de talentat, dedicat și abil diplomat nu ai fi, vă asigur, încercarea de a promova în fața interlocutorilor voștri din capitalele europene aceste mesaje „pentru consum intern” nu vă ajută la schimbarea percepției. Poate doar o să pierdeți din respect și credibilitate”, mai spune fostul ambasador al Republicii Moldova în Austria.

„Când ministrul spune că „avansarea pe calea integrării europene nu se poate face în condițiile unui deficit de încredere și este o situație care trebuie schimbată. Iar această schimbare nu se poate face doar la Bruxelles”, eu nu pot decât să-l susțin. Însă nu pot fi de acord cu rețeta pe care o proune: „o activitate prodigioasă trebuie dezvoltată în capitalele statelor membre, printr-un contact punctual, permanent și coordonat cu exponenții puterii și factorii de influentă din tările de acreditare din spațiul european”. Schimbarea reală a percepției și restabilirea încrederii se poate face nu prin „activitatea prodigioasă” a ambasadelor în capitalele europene, ci în primul rând prin schimbările de la Chișinău”, se mai arată în mesajul lui Andrei Popov.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X