Secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, şi-a dat demisia. Decizia acestuia vine după ce vineri premierul britanic Theresa May obţinea suportul cabinetului pentru planurile sale de a părăsi Uniunea Europeană, relatează BBC

Davis a fost numit în funcţie în 2016 şi a fost principalul responsabil pentru negocierea retragerii Marii Britanii din UE. Adjunctul său, Steven Baker, şi-a dat şi el demisia la scurt timp de la anunţul lui Davis. Acesta din urmă i-a transmis lui May în scrisoarea sa de demisie că „tendinţa actuală de politici şi tactici” a făcut să pară „din ce în ce mai puţin probabil” ca Marea Britanie să părăsească uniunea vamală şi piaţa unică. Davis a mai adăugat că nu este convins de faptul că abordarea guvernului în privinţa negocierilor „nu va duce doar la cereri suplimentare de concesii” de la Bruxelles. „În cel mai bun caz, direcţia generală de politici ne va pune într-o poziţie slabă de negociere, posibil una fără scăpare”, a explicat Davis. Replica lui May a venit în scurt timp, declarând că „eu nu sunt de acord cu caracterizarea ta asupra politicilor la care am convenit vineri la Cabinet”.

Premierul a mai precizat că îi pare rău de plecarea lui Davis, mulţumindu-i „cu căldură pentru tot ce ai făcut…pentru a ne modela plecarea din UE”. Davis este văzut drept unul dintre părinţii Brexitului, acesta fiind unul dintre cei trei miniştri care s-au luptat pentru ieşirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii. În perioada în care a fost în funcţie acesta a condus negocierile la Bruxelles cu privire la termenii divorţului de UE şi la relaţia viitoare cu blocul european. Aceste discuţii au stagnat însă datorită lipsei soluţiilor pentru unele probleme interne precum viitorul frontierei irlandeze după Brexit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •