Microbiştii din Ucraina au ”inundat” pagina de Facebook a FIFA cu comentarii pe marginea incidentului care i-a avut protagonişti pe doi membri ai naţionalei de fotbal a Croaţiei la Cupa Mondială din Rusia, cele mai multe mesaje fiind ”Glorie Ucrainei”.

FIFA l-a sancţionat cu amendă în valoare de 15.000 franci elveţieni pe antrenorul secund al Croaţiei, Ognjen Vukojevic, după ce acesta, alături de fundaşul Domagoj Vida, a postat un video în care spun ”Glorie Ucrainei”, la scurt timp după victoria în faţa Rusiei, din sferturile CM 2018. Cei doi croaţi au evoluat pentru clubul Dinamo Kiev, ulterior Federaţia croată decizând concedierea lui Vukojevic.

”Susţinerea Rusiei înseamnă susţinerea anexării şi agresiunii militare”, scrie un internaut ucrainean, în timp ce un altul întreabă de ce un fotbalist nu are voie să-şi expună punctul de vedere cu privire la ceea ce se întâmplă în lume.

În total, au fost postate peste 157.000 de mesaje pe pagina FIFA, organismul sportiv nerăspunzând până acum în niciun fel acuzelor.

În plus, Federaţia de fotbal din Ucraina a afirmat că expresia ”Glorie Ucrainei” este un salut obişnuit în această ţară şi că nu trebuie dată o interpretare politică acestei afirmaţii.

Luni, Federaţia croată de fotbal (HNS) a cerut scuze oficialilor ruşi pentru înregistrarea în care apare jucătorul Domagoj Vida după partida contra Rusiei din sferturile Cupei Mondiale 2018, menţionând că l-a concediat pe membrul delegaţiei sale care a postat pe reţelele de socializare filmuleţul cu spusele fundaşului său.

După calificarea echipei sale, jucătorul de 29 de ani a strigat „Glorie Ucrainei!”, într-un video postat de fostul internaţional croat Ognjen Vukojevic. Cei doi jucători au evoluat în cursul carierei la clubul ucrainean Dinamo Kiev. În înregistrare, Vukojevic adaugă: „Această victorie este pentru Dinamo Kiev şi pentru Ucraina! Tot înainte Croaţia!”.

”HNS menţionează că Ognjen Vukojevic a fost concediat şi i s-a retras acreditarea pentru CM. HNS cere scuze Rusiei pentru comportamentul celor doi”, se arată într-un comunicat al Federaţiei croate.

După ce a examinat înregistrarea, FIFA a decis să-l sancţioneze pe Vida cu un simplu avertisment.

Federaţia de fotbal de la Zagreb a cerut scuze opiniei publice din Rusia pentru „actul unui membru al delegaţiei croate”.

Vukojevic şi Vida „şi-au cerut de asemenea scuze pentru mesajele lor care nu aveau ca scop să transmită mesaje politice, dar au putut fi înţelese în acest fel”, a indicat comunicatul HNS.

Vida a marcat un gol în prelungirile meciului cu echipa ţării gazdă (2-2 după prelungiri, 4-3 cu Rusia la loviturile de departajare). Acelaşi Vida a transformat lovitura sa de departajare.

Mai mulţi parlamentari ruşi au cerut FIFA sancţiuni severe împotriva Croaţiei.

„Glorie Ucrainei” este un slogan al revoluţiei proeuropene care a dus la destituirea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici în 2014 şi la o gravă criză în relaţiile dintre cele două ţări vecine.

Revoluţia a fost urmată de anexarea peninsulei ucrainene de Crimeea de către Rusia şi de izbucnirea unui conflict între forţele guvernului de la Kiev şi separatiştii proruşi în estul Ucrainei, conflict soldat cu peste 10.000 de morţi.

Croaţia va juca miercuri seara contra Angliei în semifinalele Cupei Mondiale 2018.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •