Invalidarea alegerilor noi de la Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, este un precedent inclusiv pentru spațiul fost sovietic, căci nici Rusia și nici Belarus nu au făcut vreodată așa ceva, comentează analistul politic român, membru în Consiliul de Experți LARICS, Dan Dungaciu.

Acesta amintește că, atât în rusia, cât și în Belarus strategia este să oprești candidații potențial periculoși înainte de a intra în alegeri, în niciun caz după ce aceștia au câștigat. „La Chișinău s-a mers, iată, mai departe. Cel mai departe”, comentează acesta.

„”Explicațiile” care s-au vânturat ulterior prin presa de la Chișinău sunt ridicole și descalificante. Una ține de o teorie a conspirație prin care Andrei Năstase ar fi fost folosit de ruși ca să destabilizeze situația din Republica Moldova, fie că acesta ar fi fost sau nu conștient de rolul pe care îl joacă, alta că așa numita „mafie imobiliară” ar fi blocat ascensiunea lui Năstase, de teama unor afaceri oneroase care urmau să fie dezvăluite și demantelate. Evident că nimeni nu a crezut în ele. Dacă ar fi crezut, primul gest al guvernării și a lui Vladimir Plahotniuc ar fi fost o invitație la o dezbatere reală, sinceră, cu Andrei Năstase și liderii opoziției, pentru că, nu-i așa, avem la Chișinău o problemă mai mare decât orice – Rusia sau mafia imobiliară -, care ne compromite pe toți, iremediabil. Deci trebuie să luptăm cu toții împotriva ei”, spune Dungaciu într-un comentariu pentru larics.ro.

„O asemenea discuție nu a avut loc. Și nici nu va avea, pentru că asemenea „explicații” pentru invalidarea alegerilor sunt lipsite complet de fundament, cel puțin până în momentul acesta. În plus, după atâtea deplasări externe, inclusiv la Washington, articole publicate pe diverse site-uri – minore, e drept – prin care Vladimir Plahotniuc acredita ideea că el controlează totul în republică, cum poți să explici că rușii sau „mafia imobiliară” îți fraudează alegerile de sub nas? Tu unde erai? Prin urmare, fie că ți-ai mințit partenerii – adică tu nu controlezi de fapt nimic – fie că aserțiunile opoziției și nu numai legate de implicarea puterii politice în justiția din RM sunt valide. Terțiul este exclus”, se mai arată în comentariul analistului politic de la București.

Analistul amintește, în context și despre tăcerea președintelui Igor Dodon.

„Precum Moscova și presa rusă, președintele Igor Dodon – și el, chipurile, dușman de moarte al guvernării – tace tot asurzitor în legătură cu invalidarea alegerilor, în sensul că nu acuză guvernarea, nici măcar Partidul Democrat, ca să nu mai spunem de Vladimir Plahontiuc, nume pe care oricum nu îl rostește niciodată”, mai spune analistul politic.

Comentarii