În ultima perioada piața produselor petroliere din Republica Moldova a fost marcată de un șir de antagonisme, care au avut la bază dezacordul consumatorilor față de majorările prețurilor pentru aceste produse. Punctul culminant a fost atins odată cu publicarea de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a noilor prețuri plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților pentru perioada 13 iunie – 26 iunie. Astfel, pentru benzina auto plafonul fiind stabilit la 19,49 lei/litrul, un preț mai mare cu 34 bani față de cel anterior, iar pentru motorină de 17,41 lei/litrul, un preț mai mare cu 32 bani față de cel anterior.

Ulterior, sub presiunea protestelor consumatorilor, Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței a solicitat instanței de judecată să examineze anularea Ordinului ANRE prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți. Conform Ministerului Economiei și Infrastructurii, emiterea ordinului respectiv a fost efectuată cu încălcarea prevederilor legale și anume, fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional, precum și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final.

Drept rezultat, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a suspendat Ordinul ANRE, iar în cauză fiind invocat faptul că menținerea în continuare a acestui act administrativ ar putea aduce atingerea drepturilor și intereselor unui cerc nelimitat de persoane.

În același timp, pe fundalul acestor disensiuni în spațiul public au fost vociferate mai multe idei cu privire la măsurile care ar conduce la diminuarea prețurilor la produsele petroliere. De altfel, acestea au variat de la inițiative constructive de reexaminare a Metodologiei de formare a prețurilor până la unele ce vizau, fie revenirea la Metodologia precedentă (ca fiind una mai bună), fie propuneri ce presupun reducerea în jumătate a accizelor la aceste produse.

Potrivit lui Vadim Gumene, director de program în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup și autor al notei privind piața produselor petroliere din Republica Moldova „formatul actual de temperare a prețurilor la produsele petroliere este o soluție de compromis în contextul unui mediu concurențial deficient, însă calibrarea unor componente, cum ar fi marja comercială specifică, incluse în noua Metodologie necesită a fi efectuată cu mare atenție”.

Expertul mai susține că „orice inițiativă ce vizează subiecte sensibile din punct de vedere socio-economic necesită o fundamentare foarte minuțioasă în baza estimărilor empirice cu includerea unor modele și scenarii care ar anticipa modificarea statu-quo-lui, în mod obligatoriu creșterea cotațiilor, dar și alinierea accizelor la minimul angajamentelor asumate”.

„În același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că, imixiunea în formarea prețurilor, chiar și pentru produsele petroliere, trebuie să aibă un caracter temporar și să reprezinte doar o etapă premergătoare liberalizării totale a pieței date. Desigur, condiția de bază rezidând în excluderea carențelor existente în mediul concurențial și o analiză mai minuțioasă a practicilor existente în domeniul vizat din partea instituțiilor competente”, conchide expertul.

Comentarii