Preşedintele american Donald Trump a declarat joi, în a doua zi a unui summit NATO, la Bruxelles, că probabil poate să retragă Statele Unite din NATO, dar că acest lucru nu mai este necesar, relatează The Associated Press.

Potrivit unor dezvăluiri, Trump a ameninţat în timpul summitului că retrage Statele Unite din Alianţa Nord-Atlantică, într-o ceartă pe tema chetuielilor militare.

El a spus într-o conferinţă de presă că este ”extrem de nemulţumit” de situaţie, dar că membrii Alianţei şi-au crescut nivelul angajamentului în urma plângerilor sale.

Întrebat dacă ameninţă în continuare să retragă Statele Unite din NATO şi dacă poate face acest lucru fără susţinerea Congresului, Trump a răspuns că ”cred că probabil pot, dar asta nu este necesar”.

El a declarat că le-a spus aliaţilor din NATO că este ”extrem de nemulţumit” de nivelul cheştuielilor militare şi a subliniat că a obţinut angajamentul acestora de a cheltui mai mult.

Trump a declarat în această conferinţă de presă că membrii NATO au convenit să continue efortul de a atinge cel puţin 2% din PIB în cheltuielile militare – într-in ritm mai rapid decât o fac în cadrul calendarului actual – până în 2024.

Angajamentul Statelor Unite în NATO ”rămâne foarte puternic”, a declarat Trump, în pofida unor dezvăluiri potrivit cărora a ameninţat cu retragerea din Alianţă într-o ceartă pe tema cheltuielilor militare.

El a spus că le-a spus ”oamenilor” că ar fi ”foarte nemulţumit” dacă ei nu-şi cresc nivelul angajamentului.

Statele Unite plătesc ”probabil 90% din costurile NATO”, a subliniat el.

El s-a declarat ”extem de nemulţumit faţă de ceea ce se întâmplă, iar ei şi-au crescut în mod substanţial angajamentul”.

NATO nu a comentat imediat aceste informaţii, potrivit News.ro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here