Vitalie Călugăreanu//Scrisoare omenirii
Acest editorial nu este despre Kozak. Nici despre sacrificarea animalelor. Este despre noi, oamenii, care încetăm să mai fim oameni. La sensul giratoriu de la Cricova este un butic. Acolo se vinde hrană pentru iepuri și pentru câini. Cu vreo doi ani în urmă, cumpăram de aici inimi de cal pentru Tristan, labradorul nostru – 7 lei kilogramul. La un moment dat, inimile de cal au dispărut brusc. Au început să vândă calupuri înghețate de tendoane și țâțe de vacă – 4 lei kilogramul. Tristan huzurea. Numai că au dispărut din vânzare și acestea. Acum Tristan îndoapă rinichi de oi – tot de la sensul giratoriu de la Cricova. Încă n-au dispărut din vânzare.
Inimile de cal au apărut în vânzare la Cricova după scandalul legat de hrănirea copiilor din grădinițele din Chișinău cu carne de cal. Poate e o coincidență. Aceasta nu este o investigație, ci un editorial. Un editorial inspirat de dezvăluirile medicului Mihai Stratulat despre copiii care sunt „hrăniți” cu antibiotice în baza unor diagnoze false, doar pentru ca instituțiile medicale să primească mai mulți bani de la CNAM. Așteptăm rezultatele anchetei în legătură cu acest caz, dar oare câți dintre noi, părinții, mizează pe aceste rezultate previzibile? Au mai fost și alte anchete. Să ne amintim de scandalul vizând mâncarea cu viermi din grădinițe. Ce i s-a întâmplat agentului economic care livra acele produse în grădinițe? Vă spun – și-a schimbat denumirea. Ce s-a întâmplat în cazul intoxicației la restaurantul „Golden Nica”? Și-a schimbat denumirea.
În ultimele luni, sistemul medical din Republica Moldova a fost zdruncinat de câteva scandaluri uriașe. În noiembrie 2017, moartea Niculinei Bulat, fetița care a fost lăsată în stradă, după ce s-a adresat la spitalul din Drochia, cu burta plesnită din cauza ascitei, a generat reacția premierului Pavel Filip. Acesta a ordonat, la ședința Guvernului, în fața camerelor de filmat, ca „cei vinovați să răspundă”. A trecut scandalul – toată lumea a uitat. A uitat și premierul. Fata putrezește în mormânt din cauza unui sistem care a ucis-o.
A urmat, în februarie 2018, cazul femeiii care a avortat singură, în chinuri groaznice, în WC-ul Institutului Mamei și Copilului, după ce a fost neglijată de medici. Cazul a ieșit la iveală după ce ea însăși și-a descris „povestea” pe Facebook, iar presa a reacționat.
Amintiți-vă de scandalul din februarie vizând medicamentele expirate, băgate pe gât pacienților urmare a unei înțelegeri, pe bani, între reprezentanții companiilor farmaceutice și unii medici. Contra unor remunerații, medicii prescriau pacienților medicamente expirate aflate în stocurile unor farmacii din Chișinău. Nici nu mai zic de suplimentele alimentare cu care sunt hăniți pacienții spunându-li-se că sunt medicamente. Speriați de medici că suntem pe moarte, scoatem ultimii bănuți din buzunare și-i îmbogățim pe cei din industria farmaceutică distrugându-ne, de fapt, sănătatea. Am sperat că neoamenii, care ajung să facă bani pe seama sănătății copiilor noștri, se vor opri – am crezut că se vor teme că autoritățile vor spori controalele. Dar nu a fost așa.
În aprilie 2018 – un nou scandal. Un medic de la Institutul Oncologic a refuzat să prescrie un tratament post-operator, pentru că nu primise întreaga sumă din mita cerută.
Săptămâna aceasta au apărut dezvăluirile medicului Mihai Stratulat despre copiii diagnosticați „la ochi” cu pneumonie și hrăniți cu antibiotice doar pentru ca spitalul să primească mai multe fonduri de la CNAM. Se pare că avem de-a face efectiv cu niște oameni nebuni care, în virtutea unor circumtanțe, au ajuns să poarte halate albe și să administreze niște instituții medicale.
Autoritățile creează comisii nu ca să identifice problema și să-i pedepsească pe cei vinovați, ci ca să amortizeze scandalul izbucnit în spațiul public, ca nu cumva să-i afecteze electoral. Grija față de oameni este doar retorică. În realitate, toți storc bani din acest popor. În această țară toată lumea fură – unii fură un miliard, pentru că, politic, dispun de pârghii pentru a dezactiva funcționarea instituțiilor statului. Alții fură motorină de la patron pentru că sunt șoferi de TIR – au inventat un mecanism prin care, ascultând muzică, transferă, încet, motorina din rezervorul TIR-ului într-o canistră camuflată undeva în camion. Cu cât mai tare este dat volumul la casetofon, cu atât „picură” mai multă motorină în canistră.
Toți fură! Fură unii de la alții și numesc asta „luptă pentru existență” – o etapă a dezmățului în care indivizii nu mai țin cont nici de legea penală, nici de empatie, nici de principii, nici de valori. Și ce dacă otrăvești o familie, inclusiv copiii, vânzându-i un pepene verde injectat cu porcării? Tu ești fericit – ai făcut, pe nenorocirea acelei familii, 25 de lei. Te întorci seara acasă și treci pe la magazin… Cu banii obținuți din vânzarea „harbuzului” plin cu porcării, cumperi o conservă. Scrie pe ea „Carne de porc”. O duci copiilor tăi, crezând că îi hrănești cu ceva bun. În realitate bagi în ei coloranți, țâțe de vacă și tendoane pentru câini, care nu se mai vând, de exemplu, la buticul de la intrarea în Cricova.
Societatea în care trăim noi este una bolnavă. Această debandadă care ne face să ne ucidem unii pe alții are un generator. Filosofia pe această temă poate fi una complexă. Putem căuta rădăcinile bolii în politică – să spunem că vinovat e oligarhul că a cumpărat deputați și administrează țara, în scop personal, ca pe o grupare de crimă organizată… Sau putem spune simplu: „Nu avem noroc – nu ne-am născut unde trebuie”…
În realitate, coșmarul pe care îl trăim este rezultatul a doi factori:
1) Sărăcia în Republica Moldova a crescut la cote alarmante după ce această mică țară a fost jefuită de 1 miliard de dolari pe care autoritățile nici măcar nu îl caută. Eu nu știu prin ce colț de Rai subteran a fost plimbat directorulexecutiv al FMI, Anthony De Lannoy, care a vorbit recent despre succesele economice ale Moldovei. Nu știu ce l-a făcut să se declare „impresionat de reformele din această țară”. Nu știu nici măcar dacă mai e loc de mesaje diplomatice gen: „în unele domenii mai sunt multe provocări în implementarea reformelor” pe care le promovează șefa interimară Oficiului CoE în Republica Moldova, Eva Gutjahr. Dragă FMI, dragă CoE, UE, SUA și alți prieteni externi ai Moldovei, această țară trăiește o dramă, iar ceea ce urmează se numește catastrofă umanitară – sărăcie cumplită și dictatură. Nu mai lăudați un regim care ne urăște, pentru că nu faceți decât să ne provocați furia, dezgustul. Nu ne faceți să vă credem complici!
2) Dezactivarea instituțiilor statului sau, altfel spus, nefuncționațitatea instituțiilor statului este al doilea element care a făcut posibilă dezvoltarea unei societăți-monstru. Instituțiile statului trebuie să funcționeze liber, după reguli scrise, valabile pentru toți, indiferent de statutul social. Cei care ne otrăvesc trebuie pedepsiți, izolați. Ca să nu ne mai otrăvească. Cei care ne fură, trebuie izolați. Ca să nu ne mai fure. Ca să ne putem dezvolta. Un funcționar dintr-o instituție de control care depistează o ilegalitate trebuie să acționeze imediat, nu să-și întrebe șefii dacă nu cumva firma respectivă, care ne otrăvește copiii, face parte din „holding” sau dacă individul care vinde droguri tinerilor prin localurile de noapte are „umbrela” la MAI sau se subordonează direct „coordonatorului”.
La 17 mai 2017, Pavel Filip a venit la ședința Guvernului cu o sticlă cu coniac marca „Jack Daniels”, afirmând că a cumpărat-o de pe un site de anunţuri din Moldova. În acest mod, premierul a încercat să atenționeze organele de drept asupra problemei legate de contrabanda cu alcool, menţionând că a cumpărat coniacul respectiv fără timbru de acciz. Serviciul Vamal, MAI și Procuratura Generală au intervenit imediat, pentru că li s-a spus: „Fas!”. Îi sugerăm premierului să intre și în secțiunea „Caut bărbat” sau „Caut femeie” de pe acel site, poate oprește și fenomenul prostituției prin intermediul acelui site.
Altă dată, Plahotniuc a anunțat la briefing că șoferii nu vor mai fi trași pe dreapta fără motiv, iar Jizdan a spus: „Vom ține cont de această sugestie!”. Și, o perioadă, șoferii nu au mai fost trași pe dreapta fără motiv.
La 17 septembrie 2017, la un alt briefing, Plahotniuc cerea ca nici o școală să nu mai fie închisă. Ordinul a fost executat imediat chiar dacă, cu numai o lună înainte de asta, la 18 august 2017, ministrul Educației, Monica Babuc, declara, la Conferința municipală a cadrelor didactice din Chișinău, că „se impune închiderea cu certitudine a 39 de școli în anul de studii 2017-2018”, din lipsă de elevi. Iar la 9 ianuarie 2018, a fost redeschisă, pentru că așa a spus Plahotniuc, școala de la Țepilova… cu un singur professor și nici un elev.
Astăzi este a 169-a zi de când trăim în „terapia de șoc” anunțată oficial de Plahotniuc. Noapte bună, Moldova!
Comentarii