(SONDAJ) Salariile în plic prejudiciază Bugetul Public Național cu 3,5 miliarde de lei anual

Autor: , in Economic / 24 iulie, 2018, 15:04

21,3% din angajații din Republica Moldova primesc parțial sau total salariul în plic, potrivit Sondajului IDIS Viitorul realizat de „CBS-AXA”, la comanda IDIS „Viitorul”, People Watch: ”Calitatea vieții și migrația” în acest an.

Numărul persoanelor care primesc întreg salariu oficial a crescut comparativ cu anul trecut de la 75,1% la 78,7%. În valoare absolută numărul persoanelor care sunt angajate oficial, dar primesc o parte salariul în plic pe parcursul unui an de zile a scăzut de la 71 mii persoane în 2017 la 40 mii peroane în 2018.

Totodată a crescut nesemnificativ numărul celor care activează în câmpul muncii, dar sunt în afara evidenței statistice deoarece conform declarației lor primesc toată remunerarea în plic. Conform estimărilor noastre numărul lor s-a majorat de la 102 mii persoane în 2017 la 107 mii persoane în 2018. Este interesant faptul că creșterea lor cu 5 mii persoane corespunde anticipărilor noastre de reducere a numărului mediu de angajați în 2018 cu 5 mii persoane. Altfel spus numărul real de oameni angajați în câmpul muncii în acest an oficial se va reduce cu circa 5 mii persoane, iar în realitate el va rămâne neschimbat.

Conform sondajului profilul celui care primește salariul în plic este următorul: persoană cu studii scăzute, din mediu rural, tânăr și cu venituri reduse.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X