Scandal între Australia și Noua Zeelandă; Drapelele sunt de vină

Autor: , in Externe / 25 iulie, 2018, 12:03

Tensiunile dintre Australia și Noua Zeelandă pe tema steagurilor celor două țări s-au amplificat, după ce premierul neo-zeelandez a acuzat Australia că le-a „copiat” drapelul național, relatează The Guardian.

Relațiile dintre cele două state s-au răcit în utlima vreme, de când premierul australian Jacinda Ardern a intrat în concediu de maternitate, iar Australia continuă să deporteze cetățeni neo-zeelandezi.

Experții sunt de părere că tensiunile fără precedent care au apărut au distrus relația strânsă care exista odinioară între Australia și Noua Zeelandă.

Winston Peters, premierul neo-zeelandez, este cunoscut pentru discursul său direct și lipsit de diplomație. El le cere acum australienilor să-și schimbe drapelul național, deoarece acesta seamănă prea mult cu cel al Noii Zeelande.

„Avem acest drapel de mult timp, Australia l-a copiat și ar trebui să îl schimbe, pentru a onora faptul că noi am fost primii care au venit cu acest design”, a declarat Peters.

Un sondaj realizat de New Zealand Herald a arătat că 62% dintre respondenți sunt de aceeași părere cu premierul și îl susțin.

Drapelul Național al Noii Zeelande este cu 50 de ani mai vechi decât cel al Australiei și a fost adoptat în 1902. Steagul australian datează din 1954, după ce a trecut prin trei schimbări din 1901 până în 1954.

În urmă cu doi ani, guvernul din Noua Zeelandă a cheltuit 26 de milioane de dolari neo-zeelandezi pentru a organiza un referendum în care poporul trebuia să decidă asupra designului pentru un nou drapel național. 56,6% dintre votanți au decis însă să mențină drapelul actual, în timp ce 43,2% au votat pentru un design propus de Kylw Lockwood, în care simbolul național era o ferigă argintie, lângă patru stele roșii, pe un fundal albastru cu negru.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X