Tweet-ul lui Trump care a prăbușit rubla rusească

Autor: , in Externe / 25 iulie, 2018, 10:08

Președintele american Donald Trump este îngrijorat de faptul că Rusia poate încerca să influențeze alegerile din SUA în favoarea Partidului Democrat, potrivit unui Tweet postat marți pe rețeaua de socializare de liderul de la Casa Albă.

„Sunt foarte îngrijorat de faptul că Rusia va lupta cu înverșunare pentru a influența viitoarele alegeri. Bazându-se pe faptul că niciun alt presedinte nu a fost mai acerb împotriva Rusiei ca mine, ei îi vor ajuta pe democrați. Ei cu siguranță nu-l doresc pe Trump“ – spune comentariul sau.

Cuvintele președintelui SUA sunt în conflict evident cu declarația recentă a lui Vladimir Putin, care la summit-ul de la Helsinki a recunoscut că a vrut ca Trump să câștige alegerile pentru ca el a vorbit despre necesitatea de a normaliza relațiile cu Rusia. Totodată, cele mai recente acțiuni ale lui Trump, în special invitația adresată omologului rus de a face o vizită la Casa Alba, sunt dovezi ale dorinței sale de „prietenie”, nu de „ceartă” cu Rusia.

Indiferent de motiv, „tweet-ul” lui Trump a dus la o slăbire puternică a rublei. La sesiunea de ieri seară a Bursei de Valori de la Moscova, dolarul a crescut de la nivelul de 62,7 ruble, la ora 19:00 până la 63,54 ruble la 19:50, adică moneda SUA s-a apreciat cu aproape 80 de copeici în 50 de minute, scrie The Bell.

În același timp, euro a crescut de la 73,3 ruble, la nivelul de 74,21 ruble. Ulterior, rubla a recuperat o parte din pierdere. La ora 20:30, la 1,5 ore de la publicarea „tweet-ului” președintelui american, dolarul putea fi cumparat cu 63,2 ruble, iar euro – 73,8 ruble.

Nu este prima dată în ultimele luni când rubla se prăbușește după „tweet-urile” lui Trump. În luna aprilie, moneda rusească s-a depreciat puternic după o declarație a președintelui SUA cu privire la intenția de a ataca Siria cu ajutorul rachetelor americane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X