Ambasada SUA se declară „extrem de dezamăgită” de adoptarea amnistiei fiscale: „În Moldova se legitimează furtul şi corupţia”

Autor: , in Actualitate / Politic / 26 iulie, 2018, 18:48

Ambasada Statelor Unite la Chișinău se arată „extrem de dezamăgită” de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. Reacția vine după ce astăzi Parlamentul a adoptat în prima și a doua lectură proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală. Legea a fost aprobată cu votul a 56 de deputați, la două zile după de a fost anunțată de la tribuna PDM și aprobată miercuri de către Guvern.

„Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei”, se arată în reacția Ambasadei SUA.

„Cetățenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult”, se mai arată în reacția dimplomației americane.

La declararea voluntară a bunurilor, subiectul legalizării achită o taxă de 3% din valoarea bunurilor declarate voluntar. Taxa de declarare voluntară se face venit în bugetul de stat.

După ce proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului, Transparency International–Moldova atenționa că proiectele de modificare a legislaţiei fiscal-bugetare, promovate de Partidul Democrat înaintea încheierii acestei sesiuni parlamentare, ar putea proteja beneficiarii fraudelor financiar-bancare și ar duce la periclitarea investigaţiilor, precum şi a recuperării ulterioare a mijloacelor extrase fraudulos din sectorul bancar, inclusiv din Banca Națională.

De partea cealaltă, opoziția parlamentară a părăsit plenul, iar liderul PL a acuzat guvernarea că prin proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală ar încerca să legalizeze banii delapidați din sistemul bancar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X