Pe parcursul anilor au fost înregistrate numeroase cazuri în care reprezentanții miliției din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au răpit persoane și le-au transportat pe teritoriul aflat în afara controlului autorităților constituționale.

Recent, la 27 iulie, fostul șef al așa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadii Kuzmiciov, deplasându-se pe traseul Chișinău – Leușeni, a fost oprit de către un echipaj al Inspectoratului Național de Patrulare pentru a-i fi verificate actele. Între timp, un alt vehicul, fără numere de înmatriculare, a oprit, iar patru mascați l-au pus la pământ pe Ghenadii Kuzmiciov, au luat toate actele din mâinile polițiștilor, iar ulterior l-au reținut pe Kuzmiciov și s-au făcut nevăzuți, transportându-l direct în or. Tiraspol.

Ion Manole, Director Executiv al Asociației Promo-LEX, spune că „există toate semnele unei răpiri și este extrem de îngrijorător faptul că la această răpire ar fi participat organele de forță constituționale. Dacă se demonstrează că reprezentanții poliției sunt implicați, acest fapt poate servi ulterior drept argument pentru condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, alături de Federația Rusă, deoarece acțiunile autorităților conțin fapte abuzive, fapte ce demonstrează că autoritățile constituționale nu au creat mecaniste eficiente de apărare a drepturilor omului, dar și de garantare a drepturilor persoanelor care se află legal pe teritoriu țării”.

Asociația Promo-LEX condamnă practicile de colaborare între organele constituționale de poliție și structurile ilegale din stânga Nistrului. Asociația reiterează că potrivit Constituției Republicii Moldova, justiția se realizează doar de către autoritățile constituționale care trebuie să decidă asupra aplicării prevederilor legale.

Potrivit rudelor lui Kuzmiciov, după ce a fost reținut, acesta a fost maltratat și a fost lipsit de asistența medicală necesară.

„O astfel de inegalitate nu putea fi comisă fără ca cei din conducerea de vârf a Ministerului Afacerilor Interne să nu cunoască, inclusiv chiar ministrul. În asemenea situație, într-un stat civilizat, dar având în vedere condițiile Republicii Moldova, autoritățile ar trebui să aducă explicații publice despre incidentul respectiv, cât și să informeze cetățenii despre măsurile luate pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Un alt lucru grav este faptul că nici măcar avocatul nu poate afla detalii despre acuzațiile ce îi sunt aduse lui Kuzmiciov, ori starea sa actuală de sănătate”, a menționat avocatul Veaceslav Țurcan. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here