Georgia lansează exerciţii militare comune cu NATO

Autor: , in Externe / 1 august, 2018, 17:08

Georgia a lansat miercuri importante exerciţii militare comune cu NATPO, cu câteva zile înainte de împlinirea a 10 ani de la „războiul de cinci zile” cu Rusia pentru controlul asupra republicii separatiste Osetia de Sud, relatează AFP.

Peste 3000 de soldaţi din Georgia şi din ţări ale NATO, mai ales din SUA, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Turcia, vor lua parte la exerciţiile prevăzute să dureze până la 15 august.

Ministrul georgian al apărării, Levan Izoria, a salutat miercuri exerciţiile, intitulate „Noble Partner 2018”, drept „încă o dovadă a susţinerii crescânde de care se bucură Georgia din partea partenerilor săi strategici, statele membre ale NATO”.

SUA au trimis pentru aceste manevre vehicule blindate Stryker şi Bradley, tancuri M1A2, elicoptere de atac Boeing AH-64 Apache şi Sikorsky UH-60 Black Hawk.

Georgia aspiră să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, ai cărei lideri i-au promis în 2008 că va putea adera, la un moment dat, la organizaţie.

Micul stat fost sovietic din Caucaz a fost angajat într-un scurt război împotriva Rusiei, în vara lui 2008, soldat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei celor două republici separatiste proruse Osetia de sud şi Abhazia.

Preocupată de prezenţa forţelor NATO în apropierea frontierelor sale, Rusia se opune ferm intrării Georgiei în NATO.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *