Guvernul a decis că banii obținuți din vânzarea terenului care aparține Stadionului Republican vor fi folosiți pentru infrastructura sportivă din țară. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de Guvern de miercuri o hotărâre în acest sens.

Nu este clar pentru ce fel de infrastructură sportivă este vorba, cert e că premierul Pavel Filip a promis că absolut toți banii „vor fi orientați pentru dezvoltarea infrastructurii sportive din Republica Moldova”.

Terenul care urmează să fie vândut Ambasadei SUA are o suprafață de 5,2 hectare. Executivul a decis ca în perioada următoare să fie deja începute negocierile pentru vinderea terenului.

25-30 de mii de euro prețul unui ar

Terenul pe care a fost construit Stadionul Republican este amplasat exact în centrul capitalei, în una din cele mai căutate și scumpe zone din Chișinău.

Potrivit anunțurilor de pe site-urile de specialitate, un ar de teren într-o astfel de zonă poate să se ajungă să se comercializeze și cu 25-30 de mii de euro, în condițiile în care prețul mediu pentru un ar în sectorul Centru al capitalei este în prezent de 22 de mii de euro.

La un simplu calcul, în cazul vănzării celor 5,2 hectare la prețul de piață ar urma să fie obținute 13-15 milioane de euro.

Stadionul Zimbru a costat 11 milioane de dolari

Stadionul Zimbru, singurul aflat pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău și omologat de UEFA a costat 11 milioane de dolari. Prețul include însă întreg complexul, care mai cuprinde câteva terenuri de antrenamtent, un hotel și o bază de pregătire pentru fotbaliști.

E drept că arena de la Botanica a fost ridicată la mijlocul anilor 2000, când costurile de construcție erau mai mici decât în prezent. Stadionul Zimbru are o capacitate de 10,500 de locuri, de multe ori prea puțin pentru meciurile echipei naționale.

Singurul stadion din dreapta Nistrului care poate găzdui meciurile echipe naționale se confruntă și cu o serie de probleme, cum ar fi lipsa locurilor de parcare dar și intrarea și evacuarea dificilă a spectatorilor, în condițiile în care dispune de o singură poartă de intrare omologată.

Cu suma obținută pe Stadionul Republican este greu de construit o arenă fotbalistică nouă, la toate standardele UEFA și cu o capacitate de 20-25 de mii de locuri, cât ar fi mult mai potrivit pentru echipa națională.

Un stadion cu o astfel de capacitate ar costa cel puțin 20 de milioane de euro, ținând cont și de costurile arenelor construite în ultima perioadă în România.

De asemenea, o variantă a „dezvoltării infrastructurii sportive” la care s-a referit premierul Pavel Filip ar putesa fi direcționarea către construcția controversatei Arena Chișinău, acolo unde statul urmează să aloce 200 de milioane de lei.

Stadionul Republican a fost demolat în anul 2007. Deși de atunci au existat numeroase proiecte și declarații privind construirea unei noi arene pe același loc, acestea nu s-au mai materializat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here