În administrația orașului Orhei se întâmplă o serie de lucruri anormale, care sunt cunoscute de autoritățile centrale, dar trecute cu vederea, acuză Tatiana Dhamanov, jurnalista de la un post local de radio atacată duminica trecută de primarul de la Jora de Mijloc, Marina Tauber.

Ea susține că actuala administrație le-a interzis jurnaliștilor de la Radio Orhei la ședințele Consiliului municipal Orhei, cât şi ale Consiliului raional.

„Gardienii au primit indicaţii să nu ne permită să intrăm. Am apelat la ajutorul instituţiilor media, ne-am adresat la poliţie, ca rezultat, accesul la şedinţe ne-a fost deblocat. Ulterior, am avut mai multe situaţii în care reprezentanţii Partidului Şor, care formează majoritatea în Consiliul municipal, ne-au numit „presă dubioasă” ori cu alte invective cu scopul de a ne discredita. E preţul plătit pentru reflectarea obiectivă a realităţii”, a declarat ea în cadrul unui interviu pentru Jurnal de Chișinău.

Potrivit acesteia, la comanda lui Shor a fost deschis un post de radio cu aceeași denumire.

„Noi ne numim Radio Orhei, ei – Radio Orhei FM. Dar acest „FM” nu este un semn distinctiv al identificării. Ne-am adresat în instanţa de judecată. E vorba de concurenţă neloială şi de denigrarea noastră. Noul post de radio urmăreşte scopul de a-i crea o imagine bună primarului de Orhei şi partidului său”, a mai spus jurnalista.

Ea acuză că mai mulți locuitori ai orașului au fost întorși împotriva jurnaliștilor de la Radio Orhei: „Partidul Şor se bucură de susţinerea oamenilor, pentru că le oferă ajutoarele acestea, lemne, bani. Am ajuns să fim văzuţi ca nişte paria. Buneii mei sunt originari din această localitate. Nu ne simţim în siguranţă nu doar în timpul activităţii, în calitate de jurnalişti, ci şi ca locuitori ai acestui oraş. Îi incită la ură pe oameni într-un mod atât de grav încât e periculos să mergi pe stradă. Ne percep ca pe un duşman care le doreşte răul”.

Tatiana Djamanov a vorbit și despre felul în care Shor aduce oamenii la contramanifestațiile sale.

„În mulţime am zărit o femeie pe care am văzut-o şi la protestul din Chişinău. M-am apropiat de ea şi am întrebat-o cum a ajuns la protest. Mi-a zis că „ne-au adus la distracţie”. Femeia aceasta ştia că vine la Orheiland. Duminica aceasta însă le-au dat mături şi le-au cerut să protesteze. Unii oameni habar nu aveau că sunt aduşi la protest. De regulă, în zilele de sâmbătă şi duminică, îi aduc în mod organizat, cu autocarele. Pe unii îi duc la Orheiland, pe alţii – la primărie, unde le arată filmul despre cine ar fi furat miliardul, în versiunea primarului Şor. Există un plan de activităţi de care se conduc. Cât plătesc pentru sală nu se ştie. Oamenii ies în fiecare sâmbătă şi duminică cu pungi de acolo. Îi aşteaptă transportul care îi duce în localităţile lor. Sunt aduşi din diferite localităţi, chiar şi din Găgăuzia. Astfel ce e anormal devine normalitate. Autorităţile ştiu, dar nu reacţionează. Am depus plângeri la poliţie împotriva doamnei Tauber în legătură cu incidentul de duminică. E grav când un primar se comportă în acest mod”, a menționat jurnalista.

Amintim că duminica trecută primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber, tot ea fruntașă a Partidului „Șor”, a atacat o jurnalistă de la postul local de radio din Orhei. Tauber a împiedicat în mod repetat jurnalista să intervieveze unii participanți la contramanifestația organizată de partidul condus de Ilan Șor în timpul unei întâlniri a membrilor Mișcării de Rezistență la Orhei.

„Du-te de aici”, „Radio Orhei la Gunoi”, „Vreau să mătur aici, e murdar din urma dvs” și cuvinte necenzurate în limba rusă i-a adresat Tauber jurnalistei. Ulterior, încurajată de gesturile fruntașei partidului, mai mulți participanți la contramanifestație au bruscat și agresat verbal jurnalista.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •