Armenii protestează din nou: Fostul președinte a fost eliberat

Autor: , in Externe / 15 august, 2018, 13:14

La Erevan au avut loc noi acțiuni de protest în urmă eliberării din arest a fostului președinte armean Robert Kociarian.

Manifestanții s-au adunat în fața Consiliului Suprem de Justițiedin Armenia, unde au cerut demiterea judecătorului care l-a eliberat din custodia poliției pe fostul președinte.

Totodată, Kociarian urmă să susțină luni o conferință de presă, dar adversarii săi au pătruns cu forță în sala de conferințe și au împiedicat desfășurarea acesteia.

Cea de-a doua acțiune de proteste a avut loc lângă clădirea Procuraturii Generale din Armenia. Protestatarii au cerut ca fostul președinte să fie imediat arestat. Printre participanții la acțiune se aflau și rudele victimelor confruntărilor de stradă de la începutul lunii martie 2008, scrie paginaderusia.ro.

Kociarian a fost arestat la sfârșitul lunii iulie, fiind acuzat de răsturnarea sistemului constituțional al țării. La 13 august, Curtea de Apel a decis eliberarea să, susținând că acesta se bucură de imunitate în calitate de fost șef al statului. La rândul sau, fostul președinte al Armeniei spune că acuzațiile aduse împotriva să sunt motivate politic.

Poliția armeană a inițiat un dosar penal împotriva lui Kociarian după ce conducerea guvenului a fost preluată de opozantul Nikol Pasinian. El a fost unul din liderii protestatarilor în urma alegerilor prezidențiale din 2008. Atunci, susținătorii învinsului Levon Ter-Petrosian au cerut o revizuire a rezultatelor alegerilor. În ciocnirile cu poliția care au urmat au fost ucise 10 persoane. Kociarian a decretat stare de urgență.
În 2010, sub acuzația de organizare a tulburărilor, Nikol Pașinian a fost condamnat la șapte ani de închisoare. În mai 2011, el a fost amnistiat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *