Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” susține că instituția „nu are și nu poate avea niciun fel de angajamente față de orice fel de servicii speciale”, iar acuzațiile recente „sunt lipsite de orice substanță”.

Totodată, Institutul constată cu mare îngrijorare gradul avansat de uzurpare a puterii în stat în Republica Moldova, care se manifestă prin „justiție selectivă, utilizarea presei oligarhizate în scopuri politice, implicarea instituțiilor statului în campanii de denigrare și lipsa de reacții oficiale la folosirea abuzivă a datelor cu caracter personal în campanii electorale”.

Reacția vine în contextul în care săptămâna trecută a fost publicat un material pe zeppelin.md, în care expertul Rosian Vasiloi de la această instituție este prezentat ca apropiat al lui Veaceslav Platon.

„Cazul arată faptul extragerii de date personale dintr-o instituție cu regim special și protocoale de protecție și securitate a datelor în benefiul unor personaje obscure. Aceste situații cad sub incidența Codului Penal. Situația este și mai gravă ca urmare a lipsei de reacție promptă din partea autorităților responsabile pe plan național de protejarea datelor personale și contracararea activităților infracționale, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Poliția de Frontieră, Guvernul RM, Centrului Național pentru Protecția Datelor Personale cu Caracter Personal, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Acest incident arată vulnerabilitatea extremă a instituțiilor publice și folosirea lor în scopuri politice, ceea ce afectează dramatic securitatea națională a țării și procesul democratic în Republica Moldova”, se arată în reacția Intitutului.

În context, se solicită investigarea circumstanțelor preluării datelor personale, spargerii protocoalelor de securitate internă a Poliției de Frontieră, care pune în pericol îndelinirea condițiilor legate de regimul liberalizat de vize acordat Republicii Moldova de UE. „Nici un fel de interese electorale sau politice nu poate justifica asumarea riscului de aruncare în aer a regimului liberalizat de viză cu UE. Or, anume izolarea Republicii Moldova de spațiul comunitar al UE este scopul prioritar al unor agenții străine și agenților săi infiltrați în anumite autorități publice și partide politice aflate la guvernare”, se mai arată în declarație.

De asemenea, IDIS propune lansarea unui proces de lustrație pe plan național, care să cuprindă toată societatea. IDIS consideră că demararea unei lustrații efective ar trebui să pornească de la declarații pe proprie răspundere cu privire la lipsa de angajamente în raport cu servicii speciale din partea persoanelor publice declarații publice ale organizațiilor care doresc să susțină procesul lustrației cu privire la numele persoanelor care au activat în poliția politică sau de orice alt gen, în trecut sau în prezent și cererea unei legislații naționale cu privire al scopurile și procedurile necesare pentru efectuarea lustrației în structura statului. Apelăm la toți cetățenii Republicii Moldova să sprijine această inițiativă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •