Facebook-ul s-a revoltat din nou. Cică pe 27 august, la OrheiLand-ul lui Shor, ar urma să concerteze, printre alții, și The Motans. Am văzut multe mesaje patetice, rugi fierbinți la adresa solistului, să renunțe la a mai cânta pentru primarul penal al Orheiului. Au fost chiar îndemnuri ca lumea să asalteze pagina de Facebook a trupei și să-i roage pe ăștia să renunțe la recital. 

Chiar se făcea recurs la trecut, când acum exact trei ani, un concert organizat în aceeași zi cu un protest în PMAN urma să fie boicotat de mai toți interpreții după ce aceștia au fost asaltați cu mesaje în care li s-a explicat despre ce e vorba. Doar că între concertul pe care-l organiza la 6 septembrie 2015 Unite și cel de la 27 august al lui Shor nu pot exista comparații.

Acum trei ani Ștefan Bănică și Loredana chiar nu aveau nicio idee despre ce se întâmplă la Chișinău, singurul lucru pe care-l știau fiind că vin să cânte la un concert organizat de o companie de telefonie mobilă. Astăzi, băiatul ăsta care e solist la The Motans știe cu lux de amănunte cine e Shor, ce se întâmplă la el acasă și unde urmează să concerteze.

Sigur că o să auzim tot felul de argumente, gen dom’le, „noi cântăm pentru fani, nu pentru politicieni”, de tipul celor folosite de Carla’s Dreams atunci când au concertat la Nisporeni, pentru Plahotniuc. „Bullshit!”, ca să folosesc un termen auzit în cântecele acestor trupe. Bă’ băieți, vreți să cântați pentru fani, faceți mă concerte oriunde doriți, ieșiți măcar și cu-o chitară într-un parc, mergeți într-o sală de concerte. Dar nu ne luați mă chiar de atât de tâmpiți, încât după ce apăreți pe o scenă, iar în spatele vostru scrie cu litere mari cât voi „Plahotniuc”, să ne spuneți că o faceți „pentru fani”. Spuneți mă că o faceți pentru onorariul plătit de Plahotniuc, de Shor sau de oricine altcineva și poate vor exista și oameni care vă vor înțelege.

Eu nu o voi putea face. Pentru că niște oameni care încasează multe zeci de mii de euro pentru un recital zău că s-ar putea lipsi de banii murdari primiți de la indivizi precum Shor sau Plahotniuc. Mai ales că sunt de aici și știu bine în ce mizerie trăiesc cei pe care ei îi consideră drept fanii lor. Iar dacă chiar le-ar păsa atât de mult de acești fani niciodată nu ar ieși pe scene plătite de niște criminali care fură de la ei și-i aduc în situația care sunt.

Dar poate înainte de toate, pentru că băieții ăștia apar des pe scenele de peste Prut alături de oameni precum Tudor Chirilă, cei de la Voltaj sau Taxi.

Chirilă, care este prezent la toate protestele din Piața Victoriei și care în timpul concertelor sale, chiar la o distanță de jumătate de oră de la apariția The Motans pe aceeași scenă, transmite astfel de mesaje.

Sau Călin Goia, care compune astfel de imnuri în cinstea oamenilor care stau la minus 20 de grade în stradă pentru a-și apăra democrația.

Veți spune că „dom’le, ăia-s români, au bani, își permit”. Nu fraților! Carla’s încasează pentru un recitat cât iau Chirilă și Voltaj împreună. Și hai să nu uităm și de exemplele de aici. De Cătălin Josan și Pasha Parfeni, băieți care nici pe departe nu au conturile atât de grase precum alții și pentru care prezențele pe scenele din Moldova chiar contau.

Dar au decis că se poate de trăit și mai modest, dar demn. Și n-am văzut nimeni să-l roage pe Pasha Parfeni să iasă cu un tricou #NuPlaha pe o scenă din PMAN, la un concert al guvernării, și nici pe Cătălin Josan să înghețe în corturile din PMAN. Au făcut-o pentru că sunt cetățeni și au respect pentru cei din jurul lor, indiferent că le sunt fani sau că nu au auzit niciodată de ei.

Așa că lăsați-i fraților pe The Motans și Carla’s în pace. Ei știu foarte bine unde cântă, pentru cine cântă. Nu aveți de ce să-i rugați să facă lucruri pe care știu și singuri că nu trebuiesc făcute. Și, important!, pe care și-ar permite lejer să nu le facă.

The Motans, mergeți la Orhei dacă deja ați semnat contractul. N-ar fi rău să luați și tricouri cu Shor pe care să vi le puneți pe voi. Să fiți și mai expliciți astfel. Numai nu cântați, băieți, piesa asta. Una pe care o compuneați atunci când nimeni nu vă cunoștea și poate era în trend să cânți așa. Nu o cântați. Nimeni nu o să vă înțeleagă acolo. Zău!

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here