După 27 de ani de independență, instituțiile din Republica Moldova au cel mai mare grad de independență din istorie, afirmă președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în cadrul unui interviu pentru IPN.

El a declarat că Republica Moldova nu este un „stat captiv” deoarece din țară nu lipsește opoziția, iar protestele nu sunt interzise.

„Dacă este să vorbim despre instituțiile statului, eu cred că ele au cea mai independentă perioadă din acești 27 de ani și cele mai funcționale servicii publice. Încercați să vă amintiți prin ce situații dificile a trecut Moldova în diferiți ani, cum au acționat instituțiile în momentele grele, cât de eficiente sau ineficiente au fost și veți vedea că acum avem instituții care au evoluat, sunt orientate spre cetățean, reacționează mai profesionist și prompt la solicitările oamenilor. Însă nu suntem încă la nivelul mediu european, dar creștem, tindem spre asta”, a declarat Plahotniuc.

Totodată, Plahotniuc mai afirmă că din Republica Moldova pleacă tot mai puțini oameni: „Din Republica Moldova oamenii tot pleacă de când și-a declarat independența, nu este un fenomen care s-a pornit acum. Au fost perioade când această migrație a fost mai mare. Dacă luați statisticile oficiale, veți constata că cel mai mare flux de plecări a fost până în anul 2015. Din 2016, de când Partidul Democrat și-a asumat guvernarea, acest flux de plecări s-a redus”.

Vorbind despre situația în care se află Republica Moldova la împlinirea a 27 de ani de independență, Plahotniuc a afirmat că țara noastră este stabilă și respectată.

„Republica Moldova a ajuns în punctul în care este, într-un proces de modernizare, chiar dacă lucrurile nu se schimbă atât de rapid cum ne-o dorim cu toții, dar contează direcția corectă și determinarea noastră. În privința dezvoltării unei țări, întotdeauna sunt păreri diferite, dar ceea ce putem spune cu certitudine este că avem un stat stabil, cu adevărat independent, un stat respectat și susținut de comunitatea internațională”, a afirmat acesta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •