Președintele UEFA explică de ce s-a decis desfășurarea Ligii Națiunilor

Autor: , in Sport / 23 august, 2018, 16:38

Liga Naţiunilor, competiţie care debutează luna viitoare, va da un impuls meciurilor echipelor reprezentative, a estimat joi preşedintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), Aleksander Ceferin, citat de Reuters.

Ceferin a afirmat că amicalele interţări nu au reuşit să ofere meciuri semnificative şi era nevoie de un nou echilibru între fotbalul la nivel de club şi cel la nivel de echipe naţionale.

La Liga Naţiunilor, care se desfăşoară odată la doi ani, participă toate cele 55 de selecţionate din Europa, repartizate în patru divizii, împărţite la rândul lor în câte patru grupe, meciurile urmând să aibă loc din septembrie până în noiembrie. Există un sistem de promovare şi retrogradare, iar câştigătoarele celor patru grupe din prima divizie vor participa la un turneu, în iunie 2019, pentru a decide câştigătoarea competiţiei.

Primită iniţial cu scepticism din cauza formatului considerat prea complex, noua competiţie a fost totuşi întâmpinată mai bine de selecţioneri după tragerea la sorţi din ianuarie.

„Cupa Mondială a arătat că există un mare interes pentru fotbalul echipelor naţionale. UEFA a fost întotdeauna conştientă de acest lucru şi de faptul că echipele naţionale au nevoie de mai mult decât expunerea în timpul verii o dată la doi ani”, a declarat Ceferin, făcând aluzie la Campionatele Europene şi la Cupele Mondiale, desfăşurate la patru ani.

„În fiecare an par avem Cupa Mondială sau Campionatele Europene. Acum în fiecare an impar vom avea campioana Ligii Naţiunilor UEFA”, a spus Ceferin. „Fotbalul înseamnă competiţie, iar acum, ca în fotbalul de club, va exista o naţională campioană la finalul fiecărui sezon”, a adăugat el.

FIFA a discutat planurile extinderii Ligii Naţiunilor la nivel global, dar ideea s-a lovit de opoziţia cluburilor şi ligilor din Europa.

Potrivit lui Ceferin, Cupa Mondială din Rusia, unde toate cele patru semifinaliste au fost din Europa, a subliniat forţa fotbalului de pe continent.

„Europa a dat 13 dintre cele 16 semifinaliste de la ultimele patru Cupe Mondiale. Nu producem doar cluburi de succes în Europa, ci şi numeroşi jucători talentaţi, antrenori vizionari şi echipe naţionale competitive”, a spus slovenul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *