Modul în care Ambasadoarea Republicii Moldova în SUA, Cristina Bălan, fostă vicepreședintă a Partidului Democrat condus de Vladimir Plahotniuc, a prezentat evenimentele petrecute la 26 și 27 august în Chișinău este neobiectiv și reprezintă partizanat politic, lucru inadmisibil în diplomație, spune fostul Ambasador la Washington, Igor Munteanu.

În opinia fostului Ambasador, mesajul trimis de Bălan nu se încadrează în formatul în care diplomația comunică, ci mai degrabă este o „pâră partizană, neobiectivă care face referire la niște cifre luate din pod și care nu face decât să ponegrească pe plan extern acțiunile de protest ale cetățenilor liberi din Republica Moldova”.

„La un moment dat, această Ambasadoare scrie că din 11.500 de participanți, 5.000 au venit să îl sprijine pe Ilan Șor. Este foarte greu să presupui după ce metodologie au trasat linii între participanții lui Ilan Șor, cei care s-au înfruptat din hrișcă și conserve de corne, de restul manifestanților, care au participat la protestul organizat de Mișcarea Națională de Rezistență ACUM. Această metodă de a denigra partidele antioligarhice mi se pare luată de la Mikhail Suslov din perioada Uniunii Sovietice și nu are nimic de a face cu principiile de care ar trebui să se conducă diplomații de carieră într-o țară civilizată”, a comentat Munteanu pentru Cotidianul.md.

Potrivit fostului diplomat, discursul Ambasadoarei arată că face partizanat politic pentru PDM.

„Ambasadoarea este partizană. Acest discurs este incalificabil pentru un diplomat, ea face muncă de partid și, în opinia mea, nu poate fi consideră o opinie credibilă la Washington. Personal, nu mi-am permis niciodată să exprim asemenea mesaje partizane, doarece eram în serviciul diplomatic care presupune neutralitate, obiectivitate și moderație. Niciodată nu mi-am permis să promovez interesele unui partid politic. Indiferent de speculațiile care s-au făcut și se fac, serviciul diplomatic trebuie să fie în afara jocului politic, căci doar așa poate fi credibil”, a mai declarat Igor Munteanu.

Amintim că, Ambasadoarea Republicii Moldova în SUA, Cristina Bălan, a prezentat într-o manieră distorsionată evenimentele petrecute la 26 și 27 august în Chișinău. În scrisoare Bălan scrie că deși protestul din 26 august, anunțat cu câteva săptămâni mai înainte, trebuia să fie un protest al diasporei, a fost, de fapt, condus de câteva partide din opoziție: PAS, PPDA și PLDM, ultimul, subliniază Bălan, a fost condus de fostul premier Vlad Filat condamnat pentru corupție și implicarea în așa numitul furt al miliardului.

Ea mai afirmă și că Partidul Platforma DA ar fi finanțat de oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, chiar dacă nu prezintă niciun fel de probă în acest sens.

Bălan mai scrie că în PMAN au fost în jur de 12 mii de persoane, care au fost divizați în două grupuri, unul la protestul organizat de PAS, PLDM și PPDA și la contramanifestația organizată de partidul Șor. Ambasadoarea anunță datele oferite de poliție potrivit cărora, la primul protest au fost 6500 de persoane, iar la cel organizat în susținerea lui Ilan Șor, care acum este investigat pentru implicarea în furtul miliardului, cinci mii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •