Macron vrea armată UE pentru a nu mai depinde de americani

Autor: , in Externe / 1 septembrie, 2018, 12:33

Preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat că Europa trebuie să adopte o formă proprie de apărare colectivă, făcând apel la Blocul comunitar să reducă dependenţa militară faţă de Washington, relatează site-ul publicaţiei Euractiv.

Aflat la o conferinţă de presă cu premierul Finlandei, Juha Sipilä, desfăşurată la Helsinki, Emmanuel Macron a afirmat că Europa are nevoie de „independenţă strteagică” în domeniul militar.

Pentru a obţine acest lucru, Macron a propus „cooperarea militatară aproape automată, ceea ce înseamnă că, pentru statele membre care sunt de acord cu această reformă, ar exista o intervenţie solidară reală dacă unul dintre state este atacat”.

Preşedintele francez a sugerat că această cooperare militară seamană cu „articolul 5”, facând referire la o clauză din Tratatul Nord-Atlantic, conform căruia un atac împotriva unui stat membru NATO reprezintă un atac împotriva întregii alianţe.

Cu toate acestea, Macron insistă că propunerea nu este o încercare de a submina acordul NATO, care va rămâne „o alianţă importantă şi strategică”.

Franţa, care deţine a doua cea mai mare forţă militară din UE, după Marea Britanie, susţine ideea creării unor structuri militare ale Blocului comunitar.

În luna iunie, nouă state membre UE au semnat un document care prevede înfiinţarea unei forţe europene de intervenţie militară. Planul, care a fost propus de Macron, a fost semnat inclusiv de Marea Britanie. Statele care au semnat iniţiativa de intervenţie europeană vor putea conduce eforturi de soluţionare a crizelor umanitare şi operaţiuni de evacuare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X