Patru ani de ZLSAC: Circa 68% din exporturile moldoveneşti ajung pe piaţa UE

Autor: , in Politic / 1 septembrie, 2018, 15:01

La patru ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundată şi Cuprinzătoare dintre UE şi Republica Moldova, parte a Acordului de Asociere, se atestă rezultate foarte bune atât în creşterea comerţului bilateral, cât şi în implementarea reformelor legate de Acordul de Liber Schimb.

Iar potenţialul său încă urmează a fi realizat prin reforme structurale şi integrare economică. Declaraţia aparţine ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, care adresat un mesaj privind beneficiile pe care le aduce Acordul de Liber Schimb şi oportunităţile deschise pentru ţară, transmite IPN.

„Aproape 68% din exporturile Republicii Moldova merg acum către piaţa Uniunii Europene. Aceasta reprezintă o creştere de aproximativ 23% la nivelul anului 2017. Comerţul bilateral în ultimul an a ajuns la patru miliarde de euro. Suntem bucuroşi să observăm tendinţa pozitivă similară şi în anul 2018, inclusiv pentru exporturile moldoveneşti. Balanţa comercială a produselor agricole, în special nuci, cereale, seminţe de floarea soarelui, vin – s-au îmbunătăţit considerabil în favoarea Republicii Moldova. Exporturile moldoveneşti de produse vegetale către UE aproape s-au dublat în ultimii doi ani şi au atins cifra de 406 milioane de euro”, susţine ambasadorul.

Peter Michalko a menţionat că, pe lângă agricultură, a crescut considerabil comerţul de materiale plastice, textile, metale, maşini, dar şi ceramică şi jucării. În mod similar, UE a devenit o piaţă importantă pentru serviciile Republicii Moldova de tehnologie a informaţiei şi comunicaţiilor.

„Odată cu adoptarea de către companiile moldoveneşti a standardelor tehnice UE pentru bunuri industriale şi a măsurilor sanitare şi fitosanitare pentru produsele agricole şi alimentare, noi pieţe se vor deschide la nivel mondial, se va obţine o mai mare diversificare dar şi îmbunătăţire a siguranţei produselor pentru consumatorii casnici. UE a sprijinit Republica Moldova în acest sens şi va continua să o facă şi în viitor. Cu Acordul de Liber Schimb au venit şi mai mulţi bani, mai multe locuri de muncă şi salarii mai bune”, a mai spus ambasadorul UE la Chişinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X