În Parlamentul European va avea loc conferința „România și regiunile istorice în Anul Centenar: cultură, identitate, valori europene”, prilej cu care va fi abordată și subiectul unirii României cu Republica Moldova. Evenimentul organizat cu sprijinul eurodeputatului Mircea Diaconu, la inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea 2012, se va desfășura miercuri, 5 septembrie.

Manifestarea se va derula sub forma unei audieri publice la care vor participa reprezentanți ai comunităților românești din regiunile istorice, dar și din cadrul Uniunii Europene, precum și ai mediului academic, politic și administrativ din România și Republica Moldova, inclusiv primari unioniști și lideri ai societății civile unioniste, scrie infoprut.ro.

„În pofida unor întâmplări ale ultimilor ani, sau mai bine zis, ale ultimului secol, rămân totuși infinit mai multe lucrurile care ne unesc, prin comparație cu diferențele care ne despart. Iar în unitatea lumii românești, care transcende granițele actuale ale României, stă cheia ieșirii noastre din labirint. În baza acestui crez personal, am răspuns propunerii făcute de ACȚIUNEA 2012 de a reface, în spirit, pentru câteva clipe, România Mare la Bruxelles”, a declarat Mircea Diaconu.

La conferință vor fi discutate și problemele cu care se confruntă comunitățile românești istorice.

„Și în Timoc, Cernăuți, Odesa sau Basarabia trăiesc români care sunt în același timp europeni, prin cultură, și ale căror drepturi trebuie respectate. Este poate nevoie de o abordare mai implicată la nivel național, dar e foarte important ca și Uniunea Europeană să protejeze dreptul la propria cultură al tuturor minorităților și implicit al comunităților românești din diferite state membre sau partenere ale Uniunii Europene. Cultura noastră e identitatea noastră”, a punctat europarlamentarul Mircea Diaconu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here