Fotbalul a devenit de mulți ani o adevărată industrie și din când în când apar anumite statistici care ne amintesc sumele imense de bani care se învârt în jurul sportului din dreptunghiul verde. CIES Football Observatory a publicat o analiză privind banii investiți de marile cluburi în ultimii 8 ani în transferurile de jucători.

Ținând cont de raportul bani investiți – performanțe realizate, Manchester City pare marea perdantă, iar Bayern Munchen și AS Monaco formațiile cu cele mai mari realizări, scrie Digisport.ro.

Din 2010 încoace, Manchester City a cheltuit nu mai puțin de 1,47 miliarde de euro pe transferuri de jucători, fiind lider detașat în acest clasament. Din păcate pentru „cetățeni”, echipa nu a câștigat niciodată UEFA Champions League, dar a luat trei titluri în Anglia.

Poziția secundă este ocupată tot de o formație din Premier League. Este vorba despre Chelsea Londra, care pus pe masă 1,31 miliarde de euro. Gruparea de pe Stamford Bridge și-a trecut în palmares, pe lângă trei titluri în Anglia și un trofeu UEFA Champions League.

Podiumul este încheiat de FC Barcelona. Catalanii au cheltuit și ei peste un miliard (1,258) fiind urmați însă foarte aproape de PSG (1,242). Real Madrid, echipa care în ultimii 5 ani a câștigat de 4 ori trofeul UEFA Champions League este abia a 8-a, cu 912 milioane de euro investiți în achiziționarea de jucători.Bayern Munchen și Borussia Dortmund ocupă locurile 19 și 20, cu 554 de milioane de euro și 531 de milioane de euro.

Clubul care a primit cei mai mulți bani este de departe AS Monaco. Gruparea din Principat a lansat jucători pe bandă rulantă, ultimul exemplu fiind Mbappe, pe care a primit 180 de milioane de euro. Monaco a vândut jucători de 950 de milioane de euro și e urmată de Liverpool (683) și AS Roma (680).

Așa cum era de așteptat, formația lui Jardim stă cel mai bine în privința bilanțului. Practic, din tranzacțiile de jucători, Monaco a realizat un profit de 288 de milioane de euro. La polul opus se află Manchester City, PSG și Manchester United. Echipa lui Guardiola e singura care e pe minus mai mult de un miliard.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here