(VIDEO și FOTO) Câteva din vilele lui Plahotniuc: Au o valoare de peste jumătate de miliard de lei

Autor: , in Politic / Populare / 5 septembrie, 2018, 12:18

De când s-a făcut politician, Vladimir Plahotniuc a avut grijă să-și ascundă proprietățile de peste hotare în spatele unor firme paravan și persoane interpuse. Imperiul imobiliar din străinătate al oligarhului moldovean numără mai multe proprietăți exclusiviste care n-au figurat niciodată în declarațiile lui de avere.

RISE Moldova a identificat patru dintre ele. Înșiruite pe axa Geneva – Sciez – Les Houches – București, vilele valorează peste 30 de milioane de euro, adică peste jumătate de miliard de lei.

Vila din Elveția

Acum doi ani, Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Moldova, și-a arătat în fața camerelor de luat vederi apartamentul de lux din centrul Chișinăului. În una din vitrine, printre mai multe fotografii, observăm o poză de familie pe fundalul unei vile cu un stil arhitectural distinctiv.

Reporterii RISE Moldova au aflat că această proprietate se află în una dintre cele mai scumpe metropole din lume. Mai exact, în suburbia orașului elvețian Geneva, chiar pe malul Lacului Leman. Potrivit datelor din registrul cadastral al Elveției, casa are o suprafață de circa 450 de metri pătrați, iar terenul – peste cinci mii de metri pătrați, inclusiv o porțiune de lac.

Vila din Geneva a fost cumpărată la un an după ce, în 2011, OTIV Prime Holding, o companie olandeză conectată la Plahotniuc, și-a vândut o parte din afacerile pe care le deținea în Moldova. Cumpărătorul a fost Iuri Kontievski, omul de încredere al controversatului bancher moldovean Veaceslav Platon. În acea tranzacție OTIV a fost reprezentată de Andrian Candu, actualul președinte al Parlamentului și finul de cununie al lui Plahotniuc. Costul afacerii a fost de 75 milioane de dolari americani.

Potrivit unui document obținut de RISE Moldova, banii provin din conturile Westburn Enterprises, firmă implicată în operațiunea de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari, cunoscută ca Laundromatul rusesc (Detalii, AICI). Într-un denunț semnat în 2014, Kontievski susținea că tranzacția a implicat de fapt 80 de milioane de dolari și că banii urmau să ajungă într-o bancă elvețiană.

Vila din Franța

Din CV-ul lui Dmitriev mai aflăm și despre o altă achiziție în zona lacului, doar că deja pe malul francez. Este vorba tot despre o vilă. Valoarea proiectului – 4 milioane de euro. Într-adevăr, familia Plahotniuc deține o casă chiar pe malul lacului, pe strada Avenue du Vion, în orașul Sciez.

Vila se află într-un cartier rezidențial îngrădit, cu pază la intrare. Casa a fost cumpărată de familia lui Vladimir Plahotniuc încă în 2008, însă nu a fost indicată niciodată în declarațiile sale de avere.

Din 2008 și până în 2011 a figurat direct pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al Oxanei Childescu, soția acestuia. În iulie 2011, vila a fost trecută în proprietatea Sigmateli Ltd, o firmă înregistrată în Cipru. Deși oficial proprietarul s-a schimbat, numele Childescu apare în continuare pe cutia poștală, alături de compania cipriotă.

Sigmateli a fost înregistrată în septembrie 2010. La momentul fondării, era deținută de Trade Invest System, un offshore din Belize. În 2011, acționar la Sigmateli devine o companie din Bahamas. Ulterior, beneficiarii reali s-au ascuns în spatele unor firme-paravan și interpuși din Cipru. Detalii, AICI

În prezent Sigmateli este deținută oficial de firma cipriotă Axecorp Trading. Potrivit documentelor obținute de RISE de la registrul companiilor din Cipru, beneficiarul final este, de fapt, Oxana Childescu. Aceleași acte arată că Vladimir Plahotniuc este legat de Sigmateli încă de la fondare. În 2010-2011 el a împrumutat firmei 20 de milioane de euro, sumă care nu se regăsește în declarațiile lui de venit din acea perioadă.

Vila de la poalele celui mai nalt vârf din Europa

Tot din CV-ul lui Denis Dmitriev aflăm că acesta a coordonat investiții și în zona Alpilor francezi. Este vorba despre două cabane, procurarea și renovarea cărora s-a ridicat la circa patru milioane de euro. Am reușit să identificăm una dintre ele. Datele obținute de RISE arată că proprietara cabanei este aceeași Sigmateli.

Firma a obținut avizul de renovare și extindere a casei montane încă în 2012, iar cel care a reprezentat-o în fața autorităților locale franceze a fost Andrian Candu. Mai mult, proiectul de reconstrucție a cabanei a fost realizat de compania de arhitectură la care Dmitriev lucrează în prezent.

Vila din București

Pe lângă proprietățile din Franța, firma cipriotă Sigmateli figurează în acte și proprietara unei vile din România, despre care RISE a relatat încă în noiembrie 2016. Casa se află în Pipera, o zonă rezidențială din nordul Bucureștiului, și are în total aproape 300 de metri pătrați. Înainte ca Vladimir Plahotniuc să se implice direct în politică, vila a fost înscrisă pe numele lui.

Datele cadastrale din România arată că firma cipriotă a cumpărat casa din București cu 1,3 milioane de euro. Tranzacția a avut loc în 2011, Sigmateli fiind reprezentată de Andrian Candu, pe atunci deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Sigmateli a preluat vila din București de la Andrei Ursachi, un personaj cu trecut afiliat Finpar Invest, companie controlată de Plahotniuc. Ursachi, la rândul lui, a cumpărat vila cu același preț cu care ulterior a vândut-o – 1,3 milioane de euro. Vânzătorii au fost chiar soții Vlad Ulinici și Oxana Childescu. Ulinici a fost numele folosit de Plahotniuc în România, după dobândirea cetățeniei.

Vladimir Plahotniuc și-a cedat vila cu o lună înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2010. Anume în urma acestui scrutin oligarhul a devenit pentru prima dată deputat în Parlamentul Republicii Moldova și, în mod automat, avea obligația să-și declare toate proprietățile, inclusiv cele de peste hotare. Ceea ce nu s-a întâmplat.

În niciuna dintre declarațiile sale de avere, care cuprind informații despre venituri și proprietăți acumulate în perioada 2008-2014, nu se regăsesc vilele din străinătate. Asta chiar dacă, în momentul în care obținuse fotoliul de ales al poporului, Plahotniuc era proprietar direct al vilei din Franța. Mai mult, după ce a vândut-o companiei cipriote, nu a declarat venitul obținut din tranzacție. Situație practic trasă la indigo și în cazul vilei din România.

Totodată, în perioadă în care a fost deputat, Plahotniuc a declarat un venit oficial de 105 milioane de lei. Convertiți în euro – puțin peste 7 milioane. Sau, de patru ori mai puțin decât valoarea celor patru vile din străinătate.

L-am telefonat pe Vladimir Plahotniuc pentru a-l întreba din ce bani au fost cumpărate proprietățile de peste hotare. Acesta nu a răspuns la apelurile noastre, și nici la mesajele pe care i le-am expediat. Iar purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat ne-a rugat să-i trimitem întrebările prin poșta electronică. Deocamdată nu am primit un răspuns.

Anterior, într-un interviu TV realizat în apartamentul său din centrul Chișinăului, Plahotniuc asigura: „Acum puteți să presupuneți că există o vilă unde locuiesc eu în altă parte și acesta este un apartament doar pentru așa gen de filmări, ca să mă prezint mai modest. Nu am vilă. Asta-i vila mea!”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X