Presa din Turcia confirmă: Serviciul de securitate al lui Erdogan a colaborat cu SIS la reținerile cetățenilor turci

Autor: , in Politic / Populare / 6 septembrie, 2018, 15:11

Presa proguvernamentală din Turcia confirmă că cetățenii turci au fost reținuți în Republica Moldova și apoi expulzați ca urmare a unei operațiuni comune între Serviciul de Securitate al Turciei (MIT) și Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău (SIS).

Potrivit Balkaninsight, presa pro-Erdogan a scris că MIT a participat la reținerea profesorilor de la liceul „Orizont” și i-a luat în custodie după decizia de expulzare a Chișinăului.

Acțiunile autorităților de la Chișinău se întâmplă în condițiile în care președintele Turciei îi consideră pe cei din administrația acestui liceu drept inamici ai statului său, întrucât ar avea legături cu clericul Fethullah Gulen, pe care Erdogan îl acuză că ar sta în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016.

Erdogan a cerut în repetate rânduri, mai multor state, să expulzeze în țara sa cetățeni turci pe care îi acuză de legături cu Gulen. Majoritatea acestora l-au refuzat,

La sfârșitul lunii martie și directorul acestui liceu a fost reținut, iar apoi eliberat.

Președintele Igor Dodon a declarat miercuri, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4, că îl așteaptă pe Erdogan la Chișinău pentru a inaugura împreună clădirea Președinției. Liderul de la Ankara este cel care a finanțat lucrările de reconstrucție.

Și președintele PD, Vladimir Plahotniuc, se laudă cu legături apropiate cu liderul de la Ankara. Plahotniuc a avut și o întrevedere cu Erdogan, aceasta fiind una dintre puținele întâlniri oficiale pe care președintele PD le-a avut cu vreun lider politic extern.

Potrivit fostului ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, reținerile cetățenilor turci, ulterior expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova, reprezintă un semn de mulțumire la adresa președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan care va costa scump Republica Moldova.
El susține că „este regretabil că autoritățile Republicii Moldova se înregimentează cu atâta ușurință la campania Președintelui Erdogan de a-și reprima opoziția politică”, făcând referire la adepții clericului Fetthulah Gulen,

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X