Expert: Botnari și Jizdan trebuiau demiși imediat după expulzarea cetățenilor turci

Autor: , in Populare / Social / 10 septembrie, 2018, 13:56

Dacă Republica Moldova ar fi fost un stat democratic, în care se respectă legislația locală și internațională, atunci șeful SIS Vasile Botnari și ministrul de Interne Alexandru Jizdan ar fi fost demiși imediat după răpirea profesorilor turci și trimitea acestora în țara lor de origine, consideră Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice de la Chişinău.

El a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că nu a „văzut niciun element care i-ar permite” să conchidă „că legislația Republicii Moldova a fost respectată atunci când cei câțiva cetățeni turci au fost expulzați din Republica Moldova”.

Potrivit expertului, în cazul profesorilor răpiți și trimiși în Turcia nu a existat nicio decizie judecătorească, privind o posibilă extrădare sau expulzare, iar cetățenii turci nu au fost nici măcar declarați indezirabili.

„SIS a anunțat că cei șapte cetățeni turci au fost declarați indezirabili. Decizia de a declara o persoană indezirabilă se ia de către Biroul de Migrație și Azil. Biroul de Migrație și Azil a declarat vineri că ei nu cunosc vreo procedură de a declara indezirabili și ei nu au fost implicați în genere în această operațiune. Dacă nu există o decizie de a declara persoana indezirabilă din partea Biroului de Migrație și Azil, toată procedura este ilegală, conform legislației moldovenești”, a spus Gribincea.

Acesta a mai menționat că Republica Moldova va pierde la CEDO în acest caz, dar că nu aceasta este cea mai mare problemă pentru Chișinău: „Prejudiciile de imagine pentru Republica Moldova sunt foarte, foarte – aș spune așa – dăunătoare pentru Republica Moldova, însemnând că statul Republica Moldova își poate permite să rețină ziua în amiaza mare pe orișicine contrar legii și să facă cu el ce dorește. Asta nu-i deloc compatibil cu principiile unui stat de drept pe care Republica Moldova pretinde că le respectă”.

Într-un stat democratic, unde legile se respectă, șeful SIS și ministrul de Interne ar fi trebuit deja demiși.

„Mie mi se pare că într-o țară care respectă regulile de joc – haideți să le spunem așa – în astfel de situații, directorul SIS și ministrul Afacerilor Interne, și o să-ți explic de ce ministrul Afacerilor Interne, ar fi fost demiși fără ezitare. Să derulăm un pic firul evenimentelor. Prima chestie: cine a fost implicat în această operațiune? SIS spune că ei au coordonat această operațiune împreună cu servicii secrete străine. Păi, dacă-i vorba de indezirabili, ce au serviciile secrete străine în această procedură? A doua chestie este că nu doar SIS a fost implicat în acest lucru, ci și Ministerul Afacerilor Interne, fiindcă angajații SIS erau escortați de poliție. Mai mult decât atât, persoanele au fost scoase de pe teritoriul Republicii Moldova. Eu am dubii că ei aveau pașapoartele la ei pentru ca să iasă din țară”, a precizat Vladislav Gribincea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X