UEFA: Sănătatea financiară a cluburilor europene nu a fost niciodată aşa de bună

Autor: , in Sport / 10 septembrie, 2018, 12:35

Sănătatea financiară a cluburilor europene nu a fost niciodată aşa de bună ca acum, potrivit unui studiu dat publicităţii de Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), duminică, care arată că pentru prima oară bilanţul marilor cluburi este pe profit.

În 2017, fapt inedit, cluburile europene au realizat un beneficiu total de 600 de milioane de euro, după ce în 2011 înregistrau pierderi de 1,7 miliarde euro, acela fiind anul introducerii regulilor fair play-ului financiar (FPF). În 2015, pierderile cluburilor europene erau de 500 de milioane de euro, iar în 2016 de 300 de milioane, scrie Agerpres.

Cifrele au rezultat din compilarea rezultatelor financiare ale celor 718 cluburi europene din prima ligă a 54 de campionate. UEFA a precizat că 27 de campionate sunt profitabile.

Pentru preşedintele UEFA, slovenul Alexander Ceferin, cifrele ”demonstrează clar că fair play-ul financiar funcţionează”.

Pus în practică începând din 2011, principiul fair pălay-ului financiar prevede ca echipele angajate în cupele europene, Liga Campionilor şi Europa League, să nu cheltuiască mai mult decât câştigă şi să nu aibă un deficit mai mare de 30 de milioane de euro pe parcursul a trei exerciţii financiare.

În caz de nerespectare a fair play-ului financiar, UEFA poate sancţiona cluburile, mergând de la un simplu avertisment până la excluderea din cupele europene sau interdicţia de a efectua transferuri.

Din cauza principiului fair play-ului financiar, în prezent câteva cluburi mari sunt în vizorul UEFA, printre care PSG şi AC Milan.

Studiul prezintă pentru prima oară şi faptul că veniturile cluburilor care au depăşit pentru prima oară bariera de 20 de miliarde de euro în 2017, ajungând la 20,1 miliarde, cu o creştere de 1,6 miliarde pe an.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X