La scurt timp după ce cei 7 profesori turci au fost expulzați de către Serviciul de Informații și Securitate, în Parlament au fost înregistrate două proiecte de legi care poartă și semnătura președintelui Parlamentului Andrian Candu și care prevăd mai multe facilități pentru ofițerii SIS.

Astfel, potrivit proiectului cu numărul 301, care poartă semnăturile deputaților democrați Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Eugen Nichiforciuc, se propune ca angajații SIS care asigură „eficiență în asigurarea securității statului” să beneficieze de sporuri salariale lunare de la 0,5 salarii medii până la 1,6 salarii medii. Asta înseamnă că pe lângă salariul de bază, angajații SIS ar mai urma să beneficieze de sume cuprinse între 2.500 și 8.000 de lei.

Este interesant că Andrian Candu a vorbit tocmai de „securitatea statului” în cazul expulzării profesorilor turci.

Pe lângă aceste sporuri salariale grase, cei trei deputați au mai propus un proiect, cu numărul 302, care prevede o serie de facilități rar întâlnite la bugetari.

Astfel, se propune ca ofițerii SIS să beneficieze, „în timpul concediului, de tratament balneosanatorial, cu înlesniri din contul statului”, acesta urmând să fie plătit integral sau parțial. Ofiţerul de informaţii neasigurat cu bilet de tratament va primi anual o „îndemnizaţie bănească, în mărimea unui salariu lunar, pentru fortificarea sănătăţii”.

De asemenea, angajaților SIS li se va asigura locuință din contul statului în perioada în care activează, iar cei care nu vor beneficia de locuință să le fie achitată chiria din contul statului.

Candu și colegii să mai propun ca ofițerii și membrii familiei lor să primească îndemnizații dacă ofițerul va trebui să-și schimbe locul de trai în legătură cu slujba.

Inițiativele legislative vin după ce opoziția și societate civilă au criticat dur acțiunile SIS, pe care le-au catalogat a fi drept ilegale. Potrivit expertului în drept Vladislav Gribincea, dacă Republica Moldova ar fi fost un stat democratic șeful SIS ar fi trebuit demis imediat după cazul expulzării cetățenilor turci.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here