Dacia anticipează un colaps al mașinilor diesel; Ce se va întâmpla cu piața în următorii ani
Oficialii Dacia susțin că ponderea mașinilor diesel va scădea la numai 20%, în special în segmentele subcompact și compact.
Cererea pentru mașini diesel este în scădere lentă, dar continuă, după izbucnirea scandalului Dieselgate în 2015. Cele mai recente date oficiale arată că numai 37% dintre mașinile vândute în Uniunea Europeană în prima jumătate a anului au avut acest tip de propulsie, concomitent cu o creștere a vânzărilor de mașini cu motoare pe benzină.
Hakim Boutehra, directorul general al Renault Commercial Roumanie (RCR), susține însă că declinul tehnologiei diesel este departe de a se fi incheiat și estimează că acest tip de propulsie va scădea la numai 20%. Explicația sa este legată de valoarea de revânzare a mașinilor respective.
„Dacă acum dieselul are mai puţin de 50% din vânzări, în următorii ani se va duce spre 20%. Vânzările cele mai mari le avem pe orice piaţă auto în clasa mică şi clasa compactă, acolo va exista o trecere masivă spre benzină. Toată această schimbare va fi determinată de valoarea de revânzare. Dacă vei cumpăra o maşină astăzi, dar mâine nu o vei putea vinde, vei avea o problemă”, a declarat el citat de publicația Ziarul Financiar.
De altfel, declarațiile sale sunt confirmate de faptul că unele modele subcompacte care au primit actualizări în ultima perioadă nu mai sunt disponibile cu motoare diesel, cel mai recent exemplu fiind Skoda Fabia facelift.
Pe de altă parte, constructorii premium continuă să investească în dezvoltarea de motoare diesel, iar printre ei se numără BMW și Mercedes. De altfel, 90% dintre clienții BMW din România au ales o versiune diesel în 2017, iar oficialii Mercedes sunt convinși că pot reduce emisiile motoarelor diesel și vor dezvolta versiuni plug-in hybrid diesel-electric pentru Clasa C și Clasa E.
Între timp, Bosch susține că va lansa în 2020 un sistem de evacuare pentru motoare diesel care va permite reducerea dramatică a emisiilor de oxid de azot la numai 10% din limita maximă admisă în prezent.
Comentarii