În decembrie 2017 presa din Rusia anunța că cetățeanul rus Vladimir Plahotniuc tocmai s-a ales cu dosar penal la Moscova, fiind acuzat de dublă tentativă de omor. Coincidență sau nu, presa rusă a făcut acest anunț tocmai când cetățeanul moldovean Vladimir Plahotniuc se afla în SUA, acolo unde încerca să intre în grațiile noii administrații americane și căreia-i servea o așa-zisă lege „antipropagandă”, care ar fi trebuit să fie îndreptată împotriva manipulărilor din presa rusă – ce avea și încă are o cotă importantă în spațiul informațional de la Chișinău.

Unii comentatori afirmau atunci că lui Plahotniuc îi convenea de minune acel dosar, care-l ajuta să se victimizeze în fața americanilor și să le ambaleze și mai frumos ipotetica sa „luptă cu Rusia”. De atunci au trecut 10 luni, iar noi informații despre dosarul penal al cetățeanului rus, moldovean și român Vladimir Plahotniuc așa și nu au mai apărut.

În schimb s-au întâmplat destul de multe lucruri interesante la Chișinău, care merită a fi trecute în revistă.

Propaganda tot pe loc

Efectele așa-zisei legi „antipropagandă” practic nu se văd. Majoritatea canalelor locale care retransmit posturi rusești pur și simplu inserează în buletinele lor de știri reportaje de la cele din Rusia, pe care le ambalează de parcă ar fi ale lor. În plus, emisiunile de divertisment, filmele și serialele rusești, și alea pline de propagandă, sunt în continuare prezentate la ore de maximă audiență fără absolut niciun impediment.

Și în mod foarte ciudat, cel puțin la prima vedere, Pervîi Kanal din Rusia îi permite în continuare lui Vladimir Plahotniuc să retransmită programele sale prin intermediul Prime și să facă audiență și bani pe seama lor.

Nici nu mai merită să amintesc prea mult de propaganda locală absolut mizerabilă pe care au ajuns s-o facă în prezent canalele lui Plahotniuc și Dodon, fără a primi absolut nicio sancțiune.

Opoziția pro-europeană – distrusă -, cea pro-rusă – parteneră

Dar cetățeanul rus Vladimir Plahotniuc nu s-a oprit aici în a-și demonstra valențele pro-occidentale. În aceste 10 luni atacurile la adresa opoziției proeuropene au ajuns la cele mai ridicate cote. Mizeriile aruncate de trustul de presă al lui Plahotniuc la adresa Platformei DA și PAS au atins un nivel altă dată inimaginabil. Activiștii acestor partide sunt persecutați, șantajați, li se fac dosare penale și li se cere să-și părăsească formațiunile politice.

Li s-a luat până și dreptul la protest, în condițiile în care manifestațiile din raioane le sunt perturbate de indivizi agresivi și activiști locali ai Partidului Democrat sau cei ai lui Shor, iar cele din Chișinău sunt presărate cu „tușonkă și hrișcă”.

Totul culminează însă cu lipsirea lui Andrei Năstase de mandatul de primar, acordat de cetățenii Chișinăului, de o manieră care nu s-a mai întâlnit nicăieri, nici măcar în cele mai hidoase dictaturi.

În același timp, socialiștii lui Igor Dodon își desfășoară absolut nestingheriți activitățile, pregătindu-se de campanie electorală și colaborând cu Plahotniuc de fiecare dată când este nevoie. Dodon a renunțat și el de mult la a mai face orice fel de opoziție, măcar de ochii lumii, promulgând la foc automat tot ce se votează în Parlament.

Pe de altă parte, Shor își fortifică și el pozițiile electorale, împrăștiind produse alimentare dubioase în toată Moldova prin intermediul magazinelor sale sociale, pline și de propagandă politică. Desigur, dosarul lui Shor a ajuns tocmai la Curtea de Apel Cahul, un fel de „samâi gumanâi sud v mire”, care tot amână ședințele, ba chiar îl lasă pe principalul figurant în raportul Kroll să-și facă vacanțe-n Israel sub identități false.

Podurile spre Bruxelles arse, cele spre Orient fortificate

Tot în 2018 relațiile cu Uniunea Europeană au ajuns la cea mai proastă perioadă din istorie. Recomandările privind schimbarea sistemului electoral au fost ignorate în totalitate, în pofida avertismentelor de la Bruxelles. Uniunea Europeană a fost de-a dreptul sfidată și atunci când a fost adoptată legea amnistiei fiscale, una care transformă Republica Moldova într-o spălătorie de bani legalizată. Ai cui bani ar putea fi spălați aici? Ai tuturor. Dar cei ai oligarhilor ruși ar putea avea prioritate, în condițiile în care zeci de miliarde deja s-au sifonat pe la Chișinău.

Asistența macrofinanciară europeană a fost sistată, europarlamentarii spun franc că UE nu mai poate avea încredere în Chișinău, în timp ce ambasadorul UE a ajuns să se întrebe dacă în Republica Moldova mai pot fi organizate alegeri libere și corecte, iar dreptul de a alege și a fi ales să fie respectat.

Plahotniuc a și spus la scurt timp după ce a fost suspendată finanțarea europeană pentru Chișinău că Acordul de Asociere nu va mai fi o prioritate pentru guvernarea sa, făcând din deget spre Bruxelles.

În schimb prietenii lui Putin din UE, cele mai radicale și eurofobe grupări politice de pe Bătrânul Continent, în frunte Le Pen sau Orban, s-au transformat în susținători ai Republicii Moldova.

Iar dacă spre Occident nu prea mai există drumuri, Plahotniuc își croiește cale spre Orient, zona Golfului și Turcia transformându-se ușor-ușor în principalii parteneri externi ai guvernării sale. În schimbul susținerii politice și economice, Plahotniuc distruge total imaginea statului, vânzând regimului dictatorial Erdogan profesori din cea mai prestigioasă instituție de învățământ de la Chișinău.

Lucrurile se mișcă și în privința Transnistriei, alimentată în continuare cu zeci de milioane de dolari anual pentru energie electrică de consumatorii din dreapta Nistrului. Iar asta în timp ce tot mai mulți experți își exprimă temerile în privința unei federalizări a Republicii Moldova, pe placul Rusiei, în 2019.

Așadar, făcând această sumară retrospectivă a ultimelor 10 luni, nu pot să nu mai întreb încă o dată – ce se mai întâmplă oare cu dosarul penal din Rusia al pro-occidentalului cetățean rus, coordonator al guvernării de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc?

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •